BiH dijaspora

Udruženje “Žena žrtava rata” imenovalo profesora Emira Ramića za ambasadora Kulture sjećanja istine i pravde u BiH

banner

Uvažavajući prijedlog mnogih organizacija i zajednica u BiH i dijaspori, uvažavajući prijedlog mnogih istaknutih pojedinaca u svijetu, posebno u Kanadi, Udruženje “Žena žrtava rata’ sa zadovoljstvom objavljuje imenovanje profesora Emira Ramića za ambasadora Kulture sjećanja istine i pravde u BiH.

Profesor Ramić je više od 20 godina angažovan u borbi za istinu, pravdu, kulturu sjećanja, za bolju BiH, za lobiranje i prezentaciju najboljih bosanskohercegovačkih vrijednosti. Posebno ističemo njegovu aktivnost za prava silovanih i seksualno zlostavljanih žena i muškaraca u vrijeme agresije na RBiH. U toj borbi posebno je važan njegov doprinos rasvjetljavanju zločina kanadskog generala Luisa McKenzia.

Profesor Emir Ramić je rođen u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Trenutno živi u Hamiltonu, Kanada. Ramić je osnivač i direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, redovni član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Asocijacije svjetskih istraživača genocida,  Komiteta memorijalnog muzeja holokausta Kanade, Kanadskog muzeja za ljudska prava, Asocijacije “Svijet bez genocida” i mnogih drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda širom svijeta.  Aktivno je radio i doprinio da se u parlamentima SAD, Kanade, Australije, Evropskog parlamenta  i parlamentima desetak drugih država usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici i BiH. Domaći i strani analitičari uvrštavaju ga u jednog od najboljih poznavalaca zločina genocida. Ramić je dobitnik više nagrada i priznanja: Posebne plakete Kanadskog parlamenta za doprinos nauci o genocidu i zaštiti ljudskih prava i sloboda, Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za posebne zasluge na planu naučnog istraživanja i prezentovanja rezultata naučnih istraživanja o genocidu u Srebrenici i BiH u svijetu, Velike plakete Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, posebnog priznanja Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića za širenje istine o genocidu počinjenom nad Bošnjacima za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, Plakate Parlamenta Kanade za borbu za ljudska prava i slobode, priznanja Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike “Ćamil ef. Avdić” za životno djelo., stoji u

Profesor Emir Ramić je rođen u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Trenutno živi u Hamiltonu, Kanada. Ramić je osnivač i direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, redovni član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Asocijacije svjetskih istraživača genocida,  Komiteta memorijalnog muzeja holokausta Kanade, Kanadskog muzeja za ljudska prava, Asocijacije “Svijet bez genocida” i mnogih drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda širom svijeta.  Aktivno je radio i doprinio da se u parlamentima SAD, Kanade, Australije, Evropskog parlamenta  i parlamentima desetak drugih država usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici i BiH. Domaći i strani analitičari uvrštavaju ga u jednog od najboljih poznavalaca zločina genocida. Ramić je dobitnik više nagrada i priznanja: Posebne plakete Kanadskog parlamenta za doprinos nauci o genocidu i zaštiti ljudskih prava i sloboda, Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za posebne zasluge na planu naučnog istraživanja i prezentovanja rezultata naučnih istraživanja o genocidu u Srebrenici i BiH u svijetu, Velike plakete Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, posebnog priznanja Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića za širenje istine o genocidu počinjenom nad Bošnjacima za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, Plakate Parlamenta Kanade za borbu za ljudska prava i slobode, priznanja Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike “Ćamil ef. Avdić” za životno djelo., stoji u saopćenju Udruženja Žena žrtva rata.

PREDSJEDNICA UDRUŽENJA – Bakira Hasećić

Related posts

MOSTARAC U MEKSIKU

U Hercegovini isto kao u Bosni: Za ulaganje novca uspješnih ljudi iz dijaspore više nije dovoljna samo domoljubna priča

Editor

Bošnjačka emigracija imala je nepokolebljivu vjeru u Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment