BiH dijaspora

Inžinjer Kenan Kovačević: Moj cilj je usko povezivanje visokoobrazovanih Bosanaca i Hercegovaca na jednom mjestu

banner

Ono što godinama mnogima nije pošlo za rukom, samo izuzetnom voljom i sa samo jednim jasnim ciljem,a on je usko povezivanje dijaspore BiH, usko povezivanje visokoobrazovanih Bosanaca i Hercegovaca na jednom mjestu, uspjelo je mladom i uspješnom Bosancu iz Frankfurta, inžinjeru Kenanu Kovačeviću. Kovačević je dugi niz godina bio uposlenik GK BiH u Frankfurtu,pa je tako godinama gledao,pratio i na kraju shvatio,da BiH u dijaspori ima izuzetnu snagu, snagu  koju sačinjavaju izuzetno uspješni Bosanaci i Hercegovci, od doktora, akademika, do profesora, od sportista do visokih političara. A, ono što je posebno interesantno u svoj ovoj priči je to, da je Kenan Kovačević sve ovo uradio zbog ljubavi prema domovini iz koje dolazi,a bez bilo kakve lične promocije,a što obično nije slučaj  u većini bilo kakvih dešavanja po pitanju dijaspore.

„Moj cilj je bio i, uspio sam u tome da okupim školovanu dijasporu BiH, da sve te ljude dovedem na jedno mjesto, da se lično upoznaju, da diskutuju,pa i da na kraju sačine jedan plan ujedinjenja, kako i na koji način svoje školovanje, visokoobrazovanje i znanje upotrijebe da se pomogne BiH“-rekao nam je Kovačević.

Tema ovog sastanka je bila ,na koji način može BiH kao država jačati veze sa svojim građanima u dijaspori, konkretno u Njemačkoj,ali isto tako za jačanje veze sa BiH.

 Program je otvorila generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar,a koja je između ostalog rekla:“Za ovaj fenomenalni skup u Frankfurtu najprije bih se zahvalila Kenanu Kovačeviću, koji iako ima državljanstvo Njemačke, on je srcem i dušom Bosanac. On je tvorac ove ideje, inicijator i kreator ovog današnjeg događaja. Ovo je bio njegov životni san i vizija da na jednom mjestu okupi što više intelektualaca. Zahvaljujem se svima vama koji ste došli da budete dio ovog skupa, druženja,a posebno  sam sretna što na jednom mjestu vidim ovoliki broj uspješnih i visokoobrazovanih ljudi. Preponosna sam na vas i vi ste naši najbolji ambasadori u Evropi,ali i u svijetu“.

Višnja Lončar i Vahid Halilhodžić

Za govornicom su se smjenivali članovi Bundestaga Adis Ahmetović, Boris Mijatović, Vahid Halilhodžić, Adnan Čatić, generalni konzul BiH u Štuttgartu Began Muhić,konzulica  iz Štuttgarta Edina Jusufović, a nakon njih i mnogobrojni doktori, akademici… Svi oni imali su dosta toga da kažu,ali svi su bili složni u jednom, da je ovaj skup samo početak jedne lijepe priče,a koja bi u budućnosti mogla da bude i ključna ,ne samo za dijasporu BiH već i za samu BiH.

„Za budućnost BiH postoji samo jedan put,a to je njen put za Evropsku uniju. Moj zadatak u Bundestagu je da radim na tome, da ne samo BiH već i Crna Gora, Makedonija, Albanija,pa čak i Srbija  uđu u EU. Ja nisam samo Adis Ahmetović, ja sam njemački državljanin , rodio sam se u Njemačkoj, član sam njemačkog SPD-a, Bundestaga i oni odlučuju kako se najbolje može podržavati BiH u budućnosti. Ali, BiH na tom putu mora i treba iskoristiti velike potencijale koje ima u vlastitoj dijaspori“- rekao je izmešu ostalog Adis Ahmetović.

Veoma emocionalno su govorili i proslavljeni fudbaler i trener Vahid Halilhodžić, bokser Adnan Čatić, a njih dvojica su dočekana sa velikim aplauzom svih prisutnih.

Među zvanicama su bili i počasni konzul Gvineje i Ekvadora Dalibor Jurkić proslavljeni dizajner automobila Omer Halilhodžić, Alden Pervan iz Holandije magistar međunardnog i evropskog prava…

Voditelji programa  bili su Advija Ibrahimović i Osman Džiho. Advija je na ovom skupu pokazala svu svoju profesionalnost, mada je to bilo prvi put da vodi jedan ovakav skup sa eminetnim gostima,ali njena opuštenost i spontanost učinili su svoje da  se, kako gosti isto tako i govornici   osjećaju opušteno i veoma  srdačno dobrodošli. Koordinirala je sagovornike i govornike, te tako sami skup jako uspješno privela svom kraju.

Ovom skupu prisustvovalo je više od 130 visokoobrazovanih osoba iz BiH koji žive i rade u Njemačkoj.

Na kraju nam je Kenan Kovačević rekao da  ovo uopšte nije bila teška obaveza,ali je postignut jako dobar odjek u dijaspori,ali i u BiH. Ovo je tek samo početak nečeg što bi trebalo da postane tradicija, ustaljena praksa sa efektivnim radom.

Tekst i foto: Bato Šišić

Višnja Lončar i Boris Mijatović
Ervin KAndić, Advija ibrahimović i Omer Halilhodžić
Dalibor Jurkić i Adis Ahmetović

Osman Džiho, Advija Ibrahimović i Kenan Kovačević
Alma Mehmedović i Mirsada Hadžiergić došle iz Holandije i Švicarske
Alden Pervan sa Jusufović i Lončar
Adnan Čatić sa uposlenicima GK BiH u Frankfurtu

Related posts

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 456: „NOVO SUNCE“ U ŠVEDSKOJ

BHD Info Desk Administrator

BOŠNJAČKA ZAJEDNICA U TURSKOJ POMAŽE ŽRTVAMA ZEMLJOTRESA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment