Video

U Rijeci otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine

Grad Rijeka drugi je grad u Hrvatskoj u kojem je otvoreno diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Otvorenju generalnog konzulata Bosne i Hercegovine smještenom na adresi Pul Vele crikve 1 nazočili su brojni uzvanici među kojima i konzuli Italije, Srbije, Danske, Finske, Mađarske, Albanije i Švicarske, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, predstavnici vjerskih institucija u Rijeci, članovi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine s područja Primorsko-goranske i Istarske županije i Grada Zagreba, predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija u Rijeci kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

RIJEKA JE DRUGI HRVATSKI GRAD U KOJEM JE OTVORENO DIPLOMATSKO-KONZULARNO PREDSTAVNIŠTVO BIH U RH

Pozdravnim riječima prilikom otvorenja okupljenima su se obratili ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Prema riječima ministrice Turković otvorenje ovog generalnog konzulata nastavak je jačanja i širenja veza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. “Otvorenjem generalnog konzulata u Rijeci danas šaljemo poruku kako želimo nastaviti graditi čvrste i stabilne odnose s Hrvatskom koji se temelje na međusobnom poštovanju, uvažavanju i razumijevanju. Vjerujem kako će ovo mjesto s vremenom postati centar kvalitetnih ideja i prijedloga za unaprjeđenje gospodarske i kulturne suradnje naših dviju zemalja, ali i kako će biti na usluzi i pomoći svim državljanima Bosne i Hercegovine”, istaknula je Turković istaknuvši kako je Hrvatska jedan od najvećih vanjsko-trgovačkih partnera Bosne i Hercegovine, te kako se nada daljnjoj podršci Hrvatske BiH na njenom euroatlanskom putu.

GORAN PALČEVSKI, ZLATKO KOMADINA I BISERA TURKOVIĆ

Konzularno područje ovog generalnog konzulata obuhvaća Primorsko-goransku županiju, Istarsku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Prvo diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u Hrvatskoj otvoreno je 1993. godine u Zagrebu i sada nakon gotovo 30 godina i u Rijeci.

Prema riječima zamjenika riječkog gradonačelnika Gorana Palčevskog velika je čast što je upravo Rijeka odabrana za otvaranje drugog diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u Hrvatskoj.
“Iz tog čina iščitavamo želju da dosadašnje dobre odnose naših dviju zemalja podignemo na još višu razinu, a također dobivamo i mjesto gdje će se gospodarstvenici moći susretati kako bi produbljivali poslovnu suradnju, a svi građani kojima je to potrebno moći dobiti adekvatnu pomoć”, rekao je Palčevski i dodao kako je zajednica na području Rijeke i Primorsko-goranske županije poprilično brojna i aktivna. “Brojna kulturno-umjetnička događanja, brojna gostovanja umjetnika i umjetničkih društava iz BiH u Rijeci, kao i brojne druge društvene aktivnosti od strane bošnjačke nacionalne manjine oplemenjuju naš grad i hvala vam svima na tom”, zaključio je Palčevski.

Zadovoljstvo je iskazao i župan Zlatko Komadina istaknuvši kako je Primorsko-goranska županija sredina u kojoj skladno žive pripadnici različitih nacionalnih i vjerskih manjina. “Smatramo to svojim velikim bogatstvom i nadam se daljnjoj uspješnoj suradnji”, zaključio je Komadina.

Related posts

Dubioza kolektiv – Quarantine Show

Urednik BiH Info Desk

Nakon Ljubuškog Halid Bešlić “osvojio” i tvrđavu Kastel u Banjaluci

BHD Info Desk Administrator

Serijal: “Bosna – Sudbina prekrojene zemlje” (III epizoda)

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment