Pogledi

Strani mediji o prijateljskom meču Rusije i BiH

Potvrda iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da će se odigrati prijateljski meč između reprezentacije BiH i Rusije već je izazvala brojne reakcije u domaćoj javnosti, a vijest je odjeknula i van granica zemlje.

Kako prenosi Reuters, jedan od najboljih članova bh. ekipe Miralem Pjanić kritikovao je ovakvu odluku, a oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je zaprijetila prekidom suradnje sa Nogometnim savezom ukoliko se ova odluka ne povuče.

Prijateljski meč bi se trebao odigrati u Sankt Petersburgu 19. novembra, dan pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru u kojem ove dvije reprezentacije ne učestvuju – Rusija zbog zabrane u međunarodnim takmičenjima koju su joj uvele FIFA i UEFA nakon invazije na Ukrajinu, a BiH zbog neuspjeha u kvalifikacijama.

Ova odluka nije dobra. Bez riječi sam”, kazao je Pjanić, prenosi Reuters, dodavši kako u Nogometnom savezu “znaju šta mislim”.

Reuters podsjeća kako Rusija nije odigrala niti jednu međunarodnu utakmicu za seniore nakon poraza od Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 14. novembra 2021.

Ukoliko se prijateljska utakmica odigra, bh. tim bi bio prva europska ekipa koja će od tog datuma zaigrati s Rusijom, koja je još najavila i prijateljske utakmice protiv Kirgistana 24. septembra i protiv Irana u novembru.

Britanski Independent piše kako je Rusija pod političkim, financijskim pa i sportskim sankcijama od početka invazije na Ukrajinu, pa je tako ova zemlja povučena iz doigravanja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

“Međutim, sada su spremni vratiti se s najmanje dvije prijateljske utakmice u nadolazećim mjesecima, pri čemu su i Kirgistan i BiH potvrdili raspored utakmica”, navodi se u tekstu.

Ruski mediji: Postignut načelni dogovor

Ruski mediji prenose stav Ruskog nogometnog saveza, iz kojeg je poručeno kako je “postignut načelni dogovor o organizaciji prijateljske utakmice s reprezentacijom Bosne i Hercegovine,” te kako će “više detalja o ovoj utakmici biti uskoro objavljeno”.

Uz podsjetnik o suspendiranju Rusije iz međunarodnih takmičenja, ruska novinska agencija Tass piše kako je ta odluka donešena zbog “specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini”.

Russia Today navodi kako su iz Nogometnog saveza također potvrdili da je postignut dogovor o odigravanju utakmice u Gazprom Areni, čiji je kapacitet 67 hiljada sjedišta.

Podsjećamo, odluku je donio komitet za hitnost Nogometnog saveza BiH, uz pet glasova za i jedan protiv. Iz UEFA-e su kazali kako ove vrste takmičenja nisu u njihovoj nadležnosti. Pojedini ukrajinski mediji su oštro reagirali, pozivajući Nogometni savez da zaustavi odluku, prenosi N1.

Related posts

Vukanović o Dodiku i harmonici: Tužan sam i osjećam stid kad njega gledam

BHD Info Desk Administrator

Rusi protiv Inckovog izvještaja jer demonizuje Srbe

Urednik BiH Info Desk

Dodikov put od miljenika Zapada do najboljeg Karadžićevog učenika

Editor

Leave a Comment