BiH dijaspora Izbor urednika

Još jedan uspješni naučnik iz BiH uvršten na Forbesovu listu najutjecajnijih mladih ljudi

banner

Još jedan mladi uspješni naučnik iz Bosne i Hercegovine popeo se na sami vrh svjetske akademske zajednice, na svojoj Facebook stranici nedavno je objavio Dr. Edhem ‘Eddie” Čustović (20) Dr. Edhem Čustović | Facebook, post prenosimo u cjelosti:

Sarajlija Noah Weber (profesionalno ime) prepoznat je na spisku Forbes 30 najperspektivnijih ispod 30 godina u Austriji zbog rada na otkrivanju novih lijekova za borbu protiv neizlječivih bolesti pomoću umjetne inteligencije.

Noah je mladi poduzetnik i izvršni tehnički direktor Celeris-a, firme koja radi na otkrivanju novih lijekova za borbu protiv neizlječivih bolesti pomoću umjetne inteligencije. Školovao se u Sarajevu prije nego što je diplomirao primijenjenu matematiku i magistarirao iz iste oblasti na Tehničkom univerzitetu u Beču TU Wien.

Iako je vrlo mlad, već je radio za nekoliko kompanija, a čak je i predavao na univerzitetima u Austriji. Trenutno rukovodi studentskim diplomskim i master radovima na TU Wien i kreira i ocjenjuje kurseve mašinskog učenja.

Noah je također bio vrlo uspješan online instruktor na Udemy platformi, a njegove kurseve o mašinskom učenju pohađalo je preko 9000 ljudi sa izvanrednim recenzijama.

Poznajemo se neko vrijeme i sreo sam ga uživo u Sarajevu ovog ljeta. Ništa osim riječi hvale za njegov intelekt! Očekuje ga velika karijera pa pratite njegov put. Uskoro ćemo s njim snimati podcast u kojem ćete saznati njegov životni put i kako je došao tamo gdje je danas. PS: Možda i saznate njegovo bosanskom ime

Forbes od 2011. godine objavljuje listu 30 ispod 30 godina na kojoj odaju počast najperspektivnijim profesionalcima mlađim od 30 godina. Na spisku se nalaze se oni koji su već postigli nešto izvanredno uprkos godina. Na listi se nalaze istaknuta imena kao što su osnivač Spotifyja Daniel Ek i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai.

Bravo prijatelju! Bosna i Hercegovina je ponosna na tebe!

BHDINFODESK

Related posts

Moralni sunovrat i kontinuitet anticivilizacijskg djelovanja ambasadora BiH u Kanadi

BHD Info Desk Administrator

NI KAJANJA NI STIDA: NA 24. GODIŠNJICU SREBRENIČKOG GENOCIDA

Editor

IGK Kanada: Suverena država BiH rezultat je patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH

Editor

Leave a Comment