BiH

Konstituisano novo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji su osvojili mandate na izborima provedenim 2. oktobra, u srijedu su preuzeli dužnost, a prva predsjedavajuća u novom sazivu, po sistemu osmomjesečne etničke rotacije, postala je Željka Cvijanović, koja je izabrana kao kandidatkinja iz reda Srba.

Cvijanović je prva žena koja je ušla u tročlano Predsjedništvo BiH otkako je ono uspostavljeno Daytonskim sporazumom. Uz nju su, kao članovi državnog vrha u naredne četiri godine, na svečanoj sjednici zakletve su položili Denis Bećirović iz reda Bošnjaka te Željko Komšić, koji je izabran kao kandidat iz reda Hrvata.

Denis Bećirović, dosadašnji zastupnik u državnom parlamentu, u izbornoj utrci je kao kandidat SDP-a pobijedio čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Cvijanović je, kao i njen prethodnik na dužnosti srpskog člana Predsjedništva i stranački šef Milorad Dodik, na sadašnju poziciju stupila kao osoba koja je pod zapadnim sankcijama.

Kaznene mjere njoj i Dodiku u aprilu ove godine uvela je vlada Velike Britanije, a to znači kako je oboma zabranjeno putovanje u Britaniju te određena mjera zamrzavanja imovine, ukoliko je imaju u toj zemlji. Označeni su odgovornima za “podrivanje stabilnosti, funkcionalnosti i pravnog okvira BiH” odnosno zbog kršenja Daytonskog sporazuma i ustava BiH.

U govoru nakon svečane zakleteve Cvijanović je kazala kako u Predsjedništvo dolazi ispružene ruke i s dobrim nakanama.

“Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima”, kazala je Cvijanović dodajući kako smatra da je vrijeme da BiH sama donosi odluke o svojoj budućnosti jer osobno nema povjerenja u “intervencionizam stranog faktora”.

Unatoč brojnim nesuglasnostima treba naći zajednički imenitelj, graditi mostove saradnje unutar zemlje i sa susjednim i drugim državama, kazala je Cvijanović najavivši zalaganje za snažno jačanje regionalne saradnje i nastavak evropskog puta, ali na postojećim ustavnim temeljima.

Komšić je u govoru kazao kako povjerenje koje su mu dali birači razumije i kao obvezu zastupanja demokratskih vrijednosti te je najavio kako neće djelovati kao zastupnik jedne stranke ili skupine, odnosno kako će se podjednako odnositi prema interesima svih građana.

“Sve aktivnosti koje budem poduzimao bit će usmjerene ka jedinstvu države”, kazao je Komšić posebno istaknuvši kako će učiniti sve da BiH što prije postane članicom NATO-a.

Susjednim državama je poručio kako će ih poštovati onoliko koliko oni budu poštovali BiH.

Bećirović je također kao svoje prioritete naveo potrebu osiguranja članstva u euroatlanskim integracijama, uz očuvanje vrijednosti demokratskog društva na antifašističkim temeljima.

Nazaposlenost, nepravdu i siromaštvo nazvao je zajedničkim neprijateljima svih ljudi i naroda u BiH te je pozvao na očuvanje mira upozoravajući kako je došlo vrijeme da se političari prestanu ponašati sebično i prestanu širiti svađe i napetosti jer one samo vode u novo siromaštvo. “Dobronamjernima u regiji” poručio je da u BiH mogu imati iskrenog prijatelja te je pozvao susjedne države na što bližu saradnju.

FENA

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 316: GRAD KOJI JE PRVI „OTIŠAO“(3)

BHD Info Desk Administrator

Klanjana dženaza i obavljen ukop 19 žrtava srebreničkog genocida

BHD Info Desk Administrator

Uoči 20. protesta, Muriz Memić poziva građane da dođu i podrže ih

Editor

Leave a Comment