BiH

IGK traži od Schmidta da spriječi imenovanje u Parlament BiH negatora genocida u Srebrenici

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} traži od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini {BiH} da spriječi dodjelu zamjenskog mandata Miloradu Kojiću, negatoru genocida u Srebrenici, u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Milorad Kojić je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica entiteta Republika srpska. IGK i  Udruženje žrtava i svjedoka genocida su se 2021. godine usprotivili da on bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno ponižava i negira pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove {MRMKS}, ne može biti član najvažnijeg zakonodavnog tijela BiH.

Milorad Kojić svojim postupanjem prema istini i pravdi  sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negira genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Tako nanosi bol preživjelim žrtvama genocida, degradira sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažava pravdu i ponižava međunarodno pravo i međunarodne institucije.

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH prvi put imate pravni osnov i zakonsko uporište da sankcionirate negatore genocida u Srebrenici.

Zbog navedenog, IGK poziva Visokog predstavnika u BiH da na osnovu navedenog propisa i na osnova ovlaštenja Visokog predstavnika spriječi imenovanje Milorada Kojića u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Gospodine Šmit, dužni ste to učiniti prema žrtvama največeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Related posts

Stradalnik Abid Kočević: Sjećanja na nevino stradale Sarajlije na Markalama

Urednik BiH Info Desk

Navršava 31 godina od stravičnih zločina počinjenih nad višegradskim Bošnjacima: Poziv na komemoraciju

Copo Sejo

U povodu Dana nezavisnosti BiH akcija ‘Zastave na prozore’

Editor

Leave a Comment