BiH

Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Koliko se dana neće raditi, kako će biti obilježen?

banner

Zakonskim propisima Federacije Bosne i Hercegovine uvrđeni su i neradni dani a među njih, izmneđu ostalog, spada i 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Taj datum ove godine pada na petak. Zakonskim propisima za 25. novembar određeno je da jedan radni dan bude neradan.

S obzirom da praznik ove godine pada na petak, to za većinu zaposlenih znači tri vezana slobodna dana.

Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH bit će održan 24. novembra u Vijećnici. Iako je Dan državnosti BiH 25. novembra, dio obilježavanja bit će dan prije, a drugi dio u petak kada je planirano i polaganje cvijeća na spomen obilježja u Sarajevu. 

Domaćini prijema su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović. 

Poklon Općine Ilidža građanima: Proslava Dana državnosti BiH uz koncert Crvene jabuke

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, ove godine na Ilidži će se proslaviti velikim koncertom grupe Crvena jabuka. 

Koncertom na otvorenom, koji Općina Ilidža poklanja svojim građanima ali i svim gostima, kultni sarajevski bend će obilježiti jedan od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje, što ranijih godina nije bio slučaj. 

Načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, naglasio je da se pored infrastrukturnih programa, koji su određeni planom i programom, kao i potreba građana općine Ilidža, itekako razmišljalo i o projektima kakav je i sam koncert Crvene jabuke. 

– U ambijentu Rustempašine ulice, u samom centru Ilidže, će se 25. novembra održati jedan veliki spektakl koji poklanjamo našim Ilidžankama i Ilidžancima, kao i svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, ali i gostima koji tog vikenda budu na Ilidži – poručio je načelnik Muzur, te kazao kako se nada da će s ovim koncertom Općina Ilidža krenuti u jednu novu eru ovakvih dešavanja. 

Načelnik je naglasio kako Općina Ilidža pored obilježavanja i proslave državnih praznika u Rustempašinoj ulici već narednog ljeta planira napraviti niz ovakvih događaja i manifestacija, te potvrdio težnju da Rustempašina ulica u budućnosti postane veliko šetalište i centar svih dešavanja na Ilidži. 

– Želja nam je da i oni najmlađi osvjete svu draž Dana državnosti, koji je izuzetno važan datum u našoj historiji i koji kao takav želimo dostojno obilježiti, ali i približiti našoj djeci – rekao je načelnik Općine Ilidža. 

Upravo zbog toga u cjelodnevni program proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine bit će uključeni učenici svih osnovnih škola s područja općine Ilidža s prigodnim priredbama i muzičkim nastupima. 

– Drago mi je da smo u prilici uveličati Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Drago mi je da smo na Ilidži i da je ona počela živjeti s tim lijepim projektima od Stojčevca do nekih drugih događanja – rekao je Dražen Žerić Žera, frontmen grupe Crvena jabuka, te dodao: 

– Mi ćemo dati sve od sebe da koncert bude pravi bosanskohercegovački, sarajevski, ilidžanski… Bit će sigurno za pamćenje, uz želju da se Dan državnosti obilježava na takav način i svake naredne godine. 

Na kraju press-konferencije načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i frontmen Crvene jabuke Dražen Žerić Žera uputili su otvoren poziv svima da budu dio spektakularne proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine i koncerta Crvene jabuke koji će se održati 25. novembra s početkom u 20 sati. 

BHDINFODESK

Related posts

Bogićević izglasan za gradonačelnika Sarajeva ali danas neće doći na sjednicu Gradskog vijeća

Urednik BiH Info Desk

Predstavnički dom potvrdio – Borjana Krišto je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH

Urednik BiH Info Desk

Zbog reketiranja uvoznika SIPA uhapsila šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment