BiH

Sud BiH oslobodio Mutapa i druge

banner

Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i još četvero optuženih. Njima se sudilo za organizirani kriminal, spriječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza, protuzakonito posredovanje.

Kako je kazao sudija Branko Perić konstrukcija tužilaca nije bila održiva.

“Ni danas ne znamo kako je došlo do povređivanja i smrti pokojnog Dženana Memića.”

Perić je u obrazloženju naveo neke od nedorečenosti same optužnice u odnosu na optužene i krivična djela koja su im se stavljala na teret. 

“Nije bilo jasno kome su pomagali i zašto ako ne znamo ko je izvršilac djela”, kazao je Perić.

Perić je u obrazloženju naveo da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Optuženi su oslobođeni plaćanja troškova. Riječ je o prvostepenoj presudi na koju Tužilaštvo ima pravo žalbe.

REAKCIJE NA PRESUDU Porodica Memić: Dokazat ćemo ko je ubio Dženana

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom su Zijad Mutap, Alisa Ramić, ranije Mutap, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni optužbi za protuzakonito posredovanje, pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića. 

Porodica Memić burno je reagovala nakon presude i napustila sudnicu. 

Nakon izricanja presude Muriz Memić je ispred Suda poručio da će “dokazati ko je ubio Dženana”.

“Ne može neko biti ubijen, a da ne odgovara. Nisam klonuo, nisam se razočarao. Ide istraga dalje, nećemo stati sigurno. Dokazat ćemo mi ko je Dženana ubio”, kazao je Memić.

“I neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac. Mater svima ko god i šta god pokuša. Još jednom, mater svima, ko god i šta god pokuša”, rekao je Memić.

Potom je poručio da će odgovorni za ubistvo Dženana sigurno biti pronađeni.

Arijana Memić poručila je da će “biti pravde za Dženana, Bogom vam se kunem”.

“Rekla sam da nisu časni i pravedni, teško njima za ovoliku nepravdu. Sedam godina crkavamo da dođemo do istine. Dok je nepravednih sudija, ovako će nam biti svaki put. Poručujemo im da će tek sada da vide ko smo i šta smo i koliko snage imamo”, kazala je Memić. 

“Nema odustajanja, jer kada bismo mi odustali mi bismo izdali Dženana, mi ga izdati nećemo”, kazala je Memić. 

Advokat Ifet Feraget je kazao da “jedino sa čim se slažem sa sudijom Brankom Perićem jeste da ovo nikad nismo imali u pravosuđu”.

“Jedne prilike prije nego je sudija Perić preuzeo ovaj slučaj, pitao me je da li je jedna od kantonalnih tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva “Dženan Memić”. Rekao sam mu da jeste i iznio mu dokaze. Radi se o tužiteljici koja je imala mogućnost da da zaštitu dvojici svjedoka. Što se tiče komentara sudije Perića, malo je reći da sam razočaran. Moram sačuvati dostojanstvo. U jednom momentu me pitao hoću li ja i napustiti sudnicu nakon što su izašli Muriz i Arijana. Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju, da je Dženan Memić ubijen tu noć otprilike u 15 do 10. Postoje ubice, od sudije Perića nismo čuli ni jednom da je pala optužnica Kantonalnog tužilaštva, da je Kantonalni sud u dva navrata oslobodio optužene zbog navodne saobraćajne nesreće, da je Vrhovni sud potvrdio da se nije desila saobraćajna nesreća. Pitanje svih pitanja je da li ćemo kao društvo nakon ovog slučaja krenuti u nekom boljem pravcu. Ne želim da kažem da svi optuženi bezuvjetno moraju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari sudije Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima. Da se Alisa sjetila šta se desilo mi bismo znali ko je ubica. Da nam je ostale podatke iznijela kako treba mi bismo došli do ubica”, kazao je Feraget.

Patria

Ovo je kompletno obrazloženje presude u predmetu Memić: “Pretpostavke nisu dokaz, ma koliko bile logične”

Tročlano Sudsko vijeće Suda BiH koje su činile sudije Branko Perić, Nenad Šeleda i Izo Tankić, izreklo je presudu kojom su Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su kao članovi organizovane kriminalne grupe prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić tokom obrazloženja presude kazao je da je to Vijeće pred sobom imalo otužnicu koja je nastala kao rezultat “istrage o istrazi”, što nije dosad bilo zabilježeno u sudskoj praksi. To, kako je naveo, objašnjava sve teškoće sa kojima su se suočili i Tužilaštvo i Sud.

Naveo je da je među optuženima i oštećena koja je u događaju zadobila povrede.

– Ne znamo da je oštećeno lice u krivičnom djelu optuženo za pomaganje nepoznatom počiniocu tog istog djela. Po prirodi statusa i da pomogne počiniocu u otkrivanju i tužilac ima obavezu da štiti prava oštećenog. Također imamo dva policijska službenika optužena za pomaganje počiniocu krivičnog djela, a da ne znamo kome pomažu i iz kojih motiva to čine. Za postojanje krivičnog djela je neophodna svijest i volja da se počini krivično djelo. Nije nam poznat takav slučaj – kazao je Perić, te dodao da će ovaj predmet otvoriti mnoga pravna pitanja.

Ko je počinilac kome se pomagalo i zašto?

Kazao je da smo čuli da istraga nije razjasnila kako je došlo do povređivanja pokojnog Dženana Memića i Alise Ramić.

– Još uvijek Sud i Tužilaštvo ne znaju ko je počinilac tog napada. Također ne znamo kome su optuženi u ovom predmetu pomagali uništavanjem i skrivanjem dokaza. Iz dokaza koje je izvela optužbe nije bilo moguće zaključiti šta je opredijelilo optužene da se udruže u organizovanu kriminalnu grupu i šta je moglo povezati motive tih ljudi da uništavaju dokazu i pomažu u sakrivanju počinioca tog krivičnog djela. Šta povezuje motive dvojice policajaca sa motivima Alise Ramić, Zijada Mutapa i Muamera Ožegovića. O tome optužba nije izvodila dokaze niti je bilo riječi u završnom izlaganju – kazao je sudija Perić.

Dodao je da su tužioci saslušali 69 svjedoka i vještaka, od čega je 14 sa mjerama zaštite i da ono što se dokazivalo i način na koji se dokazivalo dokazuje da tužilačka konstrukcija nije bila na čvrstim temeljima i čvrstoj dokaznoj građi.

– Svjedočenja velikog broja svjedoka su se odnosila na njihovo učešće u istrazi u svojstvu ovlaštenih službenih lica i ono o čemu su svjedočili u okončanom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Oni se nisu izjašnjavali o radnjama koja se stavljaju na teret optuženima. Jedan broj svjedoka saslušavan je na okolnosti koje su potpuno irelevantne. Bilo je svjedoka čiji iskazi su upućivali na zaključak da se dogodila saobraćajna nezgoda, iako to nije bila teza optužbe. Sudskom vijeću ponekad nije bilo jasno zašto su poneki svjedoci izvođeni pred Sud – kazao je Perić.

On je dodao da je kroz sudnicu prošlo 29 svjedoka čiji iskazi su bili potpuno beskorisni.

– Slušali smo noćnog čuvara koji je svjedočio da nije vidio ništa osim kako prolazi policijski automobil. Na kraju tužilac je odustao od desetak svjedoka i vještaka koji su bili predloženi u optužnici. Činilo se da se sami tužioci teško snalaze u svom predmetu i da su postajali žrtva olakog optuživanja – kazao je Perić.

On se potom osvrnuo na bitna obilježja krivičnih djela koja se svakom optuženom stavljaju na teret.

Tako je naveo da je Zijad Mutap optužen da je formirao grupu radi prikrivanja dokaza o načinu na kojoj su nanesene smrtonosne povrede Dženanu Memiću, kojoj su pristupili optuženi, njegova kćerka, Dupovac, barić i Ožegović, ali da nismo u dokaznom postupku saznali kada je grupa osnovana, kome su optuženi pomagali i iz kojih motiva se to činilo.

– Optužba je izvela dokaz o telefonskoj komunikaciji između Zijada Mutapa i policijskih službenika koji su postupali u istrazi. U tim komunikacijama nema ništa osim ukazivanja na okolnosti i činjenice koje su u datim momentima zaista mogle biti od značaja za policiju. U njima nema ništa što bi usmjeravalo istragu na pogrešan put. Dokazi o komunikaciji Mutapa sa policijom nisu dokazi o postojanju kriminalnog plana i motivima. Normalno je da otac povrijeđene kćerke dostavlja informacije o događaju policiji i tužiocu i da želi da sazna ko je počinilac krivičnog djela – naveo je sudija.

O famoznom dnevniku Zijada Mutapa

Osvrnuo se na dnevnik koji je vodio Mutap i kazao da u njemu nema zabilješki o postojanju planu skrivanja dokaza, nema zabilješki iz kojih bi se moglo zaključiti da Alisa ramić nešto zna i da to skriva da bi nekome pomogla. On iznosi svoje pretpostavke i sumnje. On sumnja i u Ploskić Mirzu što je potpuno logično, s obzirom na prijetnje za koje je saznao par dana prije događaja. Ne postoje zapisi iz kojih se moglo zaključiti da navodi istragu na krivi trag – kazao je sudija.

Kada je u pitanju Alisa Ramić, sudija je pojasnio da se njoj na teret stavlja da je kao očevidac odbila da svjedoči o načinu na koji su nanesene povrede Dženanu Memić, stvarajući privid da se ne sjeća, čime je spriječila dokazivanje, pomogla počiniocu i dala lažni iskaz.

– Međutim, iz izvedenih dokaza proizilazi da je optužena dala iskaz na licu mjesta, u kojem je rekla da je na njih naletjelo vozilo koje se nakon udara nije zaustavilo. Učinila je to prije dolaska zijada Mutapa. Iz svjedočenja policijskog službenika koji je kazao da je dala o sebi lične podatke da se zaključiti da ona nije imala potpunu amneziju. Postavlja se pitanje da li Alisa o događaju zna nešto više od onog što je rekla u prvim kontaktima s policijom – kazao je Perić, te dodao da treba istaći da je i ona također zadobila povrede i da njene povrede na nozi potiču od pada na zemlju.

– Događaj se odvijao noću i napad je uslijedio neočekivano. Da li je Alisa mogla vidjeti nešto više od onoga što je rekla. Mi o tome nismo ništa čuli u dokaznom postupku. Mi pretpostavljamo da je mogla vidjeti, ali pretpostavke nisu dokaz u krivičnom postupku, ma koliko bile logične. Sud ne može donositi odluke na osnovu pretpostavki – kazao je Perić.

Dodao je da iz nalaza Abdulaha Kučukalića proizilazi da opisane povrede isključuju mogućnost organski uzrokovane amnezije, odnosno nesjećanja za duži period nakon događaja, ali da je moguće da zbog proživljene traume može imati kratkotrajnu psihogenu amneziju zbog koje se ne sjeća pojedinih detalja tragičnog događaja.

– Imajući u vidu okolnosti događaja i preživljenu traumu, Sud nije mogao izvesti zaključak van razumne sumnje da se mogla sjećati svih detalja događaja i da je namjerno prešutjela – kazao je Perić.

Hasanu Dupovcu stavlja se na teret da je u traganju za zelenim “renault cliom” namjerno usmjeravao istragu u pravcu saobraćajne nezgode.

– Iz dokaza koje je u tom pravcu izvela optužba nije moguće izvesti takav zaključak. Istraga o zelenom “cliju” je logičan smjer istrage jker su prilikom uviđaja na licu mjesta pronađeni tragovi lomljene plastike i laka zelene boje. Mi ni danas ne znamo od čega ti tragovi potiču. Sve što je optuženi poduzimao je logičan operativni rad policijskog službenika. Tužilac Meris Ćato potvrdio je da ga je optuženi o svemu obavještavao – kazao je Perić.

Dalje se Dupovcu na teret stavlja da je bez naredbe suda izuzeo vidonadzor sa kuće Šerifa Konjevića i kuvajtske rezidencije.

Snimci nisu uništeni, korišteni su pred sudom

– Tačno je da je bio kod kuće Šerifa Konjevića i organizovao uzimanje CD-a sa videonadzorom sa kuvajtske rezidencije, ali nijedan nije obrisan, sakriven ili uništen. Oba su korištena pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Uzimanje videozapisa od strane Tarika Hošića koji je Konjeviću održavao videonadzor je bila dobrovoljna radnja u operativne svrhe i nipošto se ne može podvoditi pod nezakonito postupanje sa kriminalnim ciljem – kazao je Perić.

Također se Dupovac tereti da je odbacio u korpu za smeće kovertu sa tragovima stakla koja su dvojica policijskih službenika prikupila dan nakon događaja u širem pregledu mjesta događaja.

– Niko od saslušanih svjedoka nije potvrdio bacanje koverte sa dokazima od optuženog. Svjedok Meris ćato potvrdio da ga je obavijestio o tim naknadno pronađenim tragovima i da ga je on obavijestio da ti tragovi da nisu zakoniti jer nisu prikupljeni tokom uviđaja – pojasnio je Perić.

Kada je u pitanju Josip Barić, koji je optužen da je bez ovlaštenja tužioca obavio razgovor sa Alisom Ramić ispred UKC sarajevo i Iznesene činjenice u službenim zabilješkama predstaviona različite načine, te da nije izuzeo njenmu majicu sa tragovima krvi.

– Nema dokaza da je optuženi Barić u službene zabilješke namjerno iznosio neistine činjenice. Iz svih razgovora koji su obavljani sa Alisom Ramić se vidi da ona nije sigurna šta se dogodilo. Iz toga se može osnovano zaključiti da je on zapisivao ono što je ona govorila. Izvođenje zaključka da je to činjeno sa ciljem izvršenja krivičnog djela su obična proizvoljnost, tim prije što nije jasno zašto bi Barić nešto skrivao i pogrešno interpretirao.

Dodao je da odbrana nije sporila činjenicu da Barić nije od Alise izuzeo džemper s tragovima krvi.

– Ta činjenica bi se sama po sebi mogla uzeti kao propust policijskog služćbenika. Međutim, nemadokaza da je to učinio u namjeri da sakrije dokaz i da na tajnačin pomogne nepoznatom počiniocu krivičnog djela – obrazložio je sudija, dodavši da je i u tom slučaju svjedok Meris Ćato rekao da to nije utjecalo na istragu.

Snimak iz Crystala mogao obrisati bilo ko

Kada je u pitanju optuženi Muamer Ožegović, kojem se na teret stavlja da je obrisao snimke videonadzora iz hotela Crystal na Ilidži, sudija Perić je kazao da nije sporna činjenica da je videozapis postojao, kao i da su policajci bili započeli njegovo skidanje kada je nestalo struje, da su policajci ponovo došli i konstatovali da je obrisan.

– Optužba izvodi zaključak da je Ožegović izbrisao zapis zbog toga što je imao najviše informatičkog znanja, što je znao zbog čega se zapis traži i što je prisustvovao i prvom i drugom dolasku policije (…) Osim otuženog, pristup jedinici za videonadzor imali su svi recepcioneri, konobari i šef. Također, utvrđeno je da je pristup računaru bio slobodan, odnosno nije imao šifru. Pristup je bio slobodan. Kod ovakvog stanja Sud nije mogao izvesti zaključak van razumne sumnje da je brisanje videozapisa izvršio optuženi Ožegović. Za brisanje zapisa mogli su imali interes svi koji su imali pristup iz različitih razloga, uključujući vlasnika objekta i goste hotela u kritičnom periodu. Svoima nam je poznato ko su najčešći gosti hotela na atraktivnim lokacijama, posebno u dane vikenda – naveo je u obrazloženju sudija Perić.

Sudija Perić se na kraju želio obratiti i oštećenima Murizu i Arijani Memić, na što su oni burno reagirali, te ih je Perić zamolio da napuste sudnicu, a njihovog pravnog zastupnika Ifeta Ferageta zamolio je da im prenese ono što im je želio saopćiti.

Faktor

Related posts

Rodni list Bosne i Hercegovine: Povelja bosanskog bana Kulina napisana na današnji dan 1189. godine

Urednik BiH Info Desk

PLAMEN ŽIVOTA U SRCU VIKICE ČAĐO

BHD Info Desk Administrator

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Leave a Comment