BiH

Schmidt poništio odluke NSRS, donosi izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

banner

Visoki predstavnik donio odluku povodom donošenja zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH

Povodom zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS-a, danas je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo odluke, na osnovu bonskih ovlasti kojima raspolaže.

Takon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, kojeg je usvojila NSRS neće stupiti na snagu, kao ni zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

Odlukom NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejtonski sporazum. Entitetske institucije nemaju pravo da derogiraju odluke državnih institucija, kaoi da derogiraju institucije zasnovane na Ustavu BiH, istakao je Schmidt, komentarišući zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a.

Najveće posljedice ovakvog avanturizma političkih vođa u RS-u trpiće upravo stanovnici RS-a, istakao je Schmidt.

Također, naglasio je i kako je donio odluku o izmjenama Krivičnog zakona, kojima se sankcioniše napad na ustavni poredak u BiH.

 Dozvolite mi da izreknem jedno upozorenje. Sve opcije su na stolu, a svi dobro znate šta sve obuhvataju bonske ovlasti kojima raspolažem, upozorio je Schmidt.

Iako na samoj pres konferenciji nije preczno saopćio koje odredbe Krivičnog zakona BiH mijenja, pretpostavlja se da se radi o članovima koji govore o napadu na ustavni poredak, o pokušaju nasilnog otcjepljenja dijela zemlje, te o slabljenju vojne moći države. Pojavile su se još uvijek nepotvrđene informacije da bi za svaki od ovih djela trebala biti predviđena kazna od najmanje pet godina zatvora.

– Na ovaj način ja djelimično provodim i jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, a to je osiguranje provođenja odluka Ustavnog suda. Svojim današnjim odlukama ja sam doprinjeo tome da se ove odluke provode. Time će biti osigurano i da stanovnici iz cijele BiH koriste pravo obraćanja Ustavnom sudu BiH, jer zbog ponašanja političkih predstavnika u RS-u, stanovnicima RS-a i dijela Brčko Distrikta je to bilo onemogućeno, dodao je Schmidt.

Schmidt je posebno naglasio kako ove odluke ne utičuu na unutrašnju strukturu BiH, te da međunarodna zajednica poštuje  dejtonski princip da je BiH država sa dva entiteta i tri naroda.

Related posts

30 godina od masakra na Markalama: Sjećanja ne blijede, krv je tekla do tramvaja

MEVLUDIN HRNJIĆ 80 DANA LUTAO KROZ ŠUME: MAJKA NIJE VJEROVALA DA SAM DOŠAO ŽIV

Urednik BiH Info Desk

Prijedor: Za kolektivnu dženazu u Kozarcu spremni posmrtni ostaci 12 žrtava

Editor

Leave a Comment