Dopunske škole

Tuzlanka sa svojih 20 godina postala saradnik NASE i istražuje Mjesec

banner

Pravi bosanskohercegovački heroji nisu u skupštinskim klupama, to su vrijedni mladi ljudi koji se sami ne eksponiraju previše, a mediji i vlasti im ne pridaju pažnju iako BiH čine potpuno drugačijim, konkurentnom sa velikim svjetskim silama, piše Ljudski.ba.

Jedna od njih je djevojka iz Tuzle Ajla Karić. Sa svojih 20 godina postala je saradnik NASA i istražuje Mjesec.

Ajla Karić je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Završila je osnovnu školu “Miladije” u Tuzli, gdje se počinje baviti pisanjem poezije. U osnovnoj školi učestvovala je na sportskoj sekciji, muzičkoj sekciji i sekciji stranih jezika. Učestvovala je na takmičenju iz njemačkog jezika “Der, die, das- Deutsch macht Spaß” i osvojila zapaženo 3. mjesto.

Ajla Karić istražuje Mjesec

Fizika i matematika su predmeti gdje je zavoljela raditi jednostavne zadatke do težih zadataka ali i eksperimente u školi. U slobodno vrijeme je trenirala latinoamerički ples, folklor i odbojku iz čega je osvojila zapažene rezultate.

Nakon završene osnovne škole, upisala je Srednju medicinsku školu u Tuzli odsjek fizioterapija. Učestvovala je na sekciji iz predmeta biologija i istraživala raznovrsne preparate pod mikroskopom te na taj način proširila svoje znanje. Učestvovala je na muzičkoj sekciji gdje je osnovala muzički ansambl “Iuventus” uz podršku profesora iz škole. Održali su svoje nastupe na nivou grada Tuzle a zatim duži put u muzičke avanture je grad Sarajevo gdje su održali svoj prvi nastup izvan Tuzle. Kao fizioterapeutski tehničar stekla je mnogo znanja iz stručnih predmeta kroz praksu u školi i zdravstvenim ustanovama u Tuzli.

Nakon završene srednje škole, upisala je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli odsjek Specijalna edukacija i rehabilitacija. Početak fakulteta donio je mnogo znanja. Učestovala je obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u sklopu predmeta Volonterizam gdje su obavili skrining vida (vidna oštrina, percepcija kretanja, razlikovanje kontrasta) u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama i JU Domu za djecu bez roditeljskog staranja, kućne posjete obeljelima od multiple skleroze u suradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze u Tuzli. Volontirala je na Festivalu mladih u Tuzli.

Istražuje nastanak Mjeseca i posmatra Mjesec uz NASA organizaciju u elektronskoj formi. Nastavlja pisati poezije uz podršku pisaca kako sa prostora Bosne i Hecegovine tako i sa područja Hrvatske i Srbije, piše Ljudski.ba.


Svoj rad temelji na uspjesima u pisanju poezije, vannastavnim aktivnostima, volontiranju i istraživanju okoline koja nas okružuje. Njen cilj u životu je kako kaže: “Živi, smiješi se, voli i radi na sebi i svojim mogućnostima jer su oni dio čovjeka plemeniti i nezamjenjivi”.

Ajla Karić je kandidatkinja za najveće priznanje za mlade u Tuzlanskom kantonu – BigBang #HerojiGeneracije, a za nju možete glasati na OVOM LINKU.

Related posts

Minhen bh. dopunska škola: Konkurs za nastavnika

Kakvu Bosnu želimo 2050. godine?

BHD Info Desk Administrator

SAVEZ DŠ BiH: NA MANIFESTACIJI U STUTTGARTU ZAHVALNICE I PRIZNANJA ISTAKNUTIM AKTIVISTIMA

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Alice Julien 10/12/2022 at 09:38

Bravo! Samo nije “saradnik”, nego “saradnica”.Imamo zenski rod za tu imenicu!

Reply

Leave a Comment