BiH dijaspora

U Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine: “Nemamo legitimnog predstavnika, a nas je 25.000 branilo Hrvatsku”

banner

Svečanom akademijom u Splitu, održanom u organizaciji udruga bošnjačke nacionalne manjine u tom gradu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, sino ć je obilježen Dan državnosti BiH. Tom je prilikom istaknuta potreba razvijanja prijateljstva među narodima.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u spomen na dan kad je prije 79 godina, za vrijeme Drugoga svjetskog rata, 25. novembra 1943. održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Rezolucija s Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ističe da  “Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”.

“Nemamo legitimnog predstavnika, a nas je 25.000 branilo ovu državu”

Predsjednik koordinacije bošnjačkih udruga na splitskom području Kadro Kulašin rekao je na svečanoj akademiji da su bošnjačke udruge nedavno pisale pisma o statusu i položaju Bošnjaka u Hrvatskoj predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću.

“Mi nemamo legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a nas je 25.000 branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1180 Bošnjaka, svaki sedmi poginuli hrvatski branitelj je Bošnjak i nećemo to zaboraviti”, rekao je Kulašin.

Podsjetio je da je u julu 1991. kao pripadnik MUP-a RH ubijen Šefik Skenderović.

“Vrhovni sud RH nedavno je donio oslobađajuću presudu zbog proceduralnih razloga za one koji su počinili to ubistvo”, rekao je Kulašin, ocjenjujući to “omalovažavanjem Bošnjaka u Hrvatskoj”, prenosi Hina.

“Kultura je most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima”

Predstavnik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić istaknuo je važnost razvijanja prijateljskih međunacionalnih odnosa.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Splitu “Preporod” Edin Nurkić rekao je kako je kultura most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima.

Na svečanosti je izveden dramski prikaz Ibrahima Durakovića, Prizivanje duha bosanskoga i duha hercegovačkog.

S.B / BHDINFODESK

Related posts

Cazinjanka Jasna Dolić njeguje sevdah u Australiji

Editor

Prof. dr. Kenan Arnautović i dalje na čelu Američke asocijacije neurohirurga

BHD Info Desk Administrator

Baronesa Arminka Helić: Srebreničke majke nikada nisu dopustile da im mržnja zarobi srce

Editor

Leave a Comment