BiH

Emina Bošnjak dobitnica francusko-njemačke nagrade za ljudska prava

banner

Ambasade Njemačke i Francuske u Sarajevu najavljuju da će francusko-njemačka nagrada za ljudska prava i vladavinu prava ove godine pripasti Emini Bošnjak, lokalnoj aktivistkinji za ljudska prava, za njenu ulogu u odbrani i promociji ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i šire, posebno kroz angažman kao izvršne direktorice Sarajevskog otvorenog centra, saopćila je Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se navodi da će uskoro će biti organizovana ceremonija u čast dobitnice na kojoj će biti uručena nagrada.

Promocija i zaštita ljudskih prava u svijetu je prioritetni cilj vanjske politike Njemačke i Francuske. Ustanovljena 2016. godine, Francusko-njemačka nagrada za ljudska prava i vladavinu prava ima za cilj jačanje i valorizaciju angažmana i saradnje ove dvije zemlje u toj oblasti što im omogućava da istaknu i podrže rad branitelja ljudskih prava.

Među brojnim prijedlozima koje su poslale ambasade širom svijeta, odabrano je samo petnaest dobitnika, među kojima je i prijedlog iz Bosne i Hercegovine.

Emina Bošnjak se posebno istakla na čelu Sarajevskog otvorenog centra, organizacije civilnog društva koja radi na unapređenju ljudskih prava, posebno prava LGBTI osoba i žena u Bosni i Hercegovini, kao i njihovog mjesta u društvu.

Osim angažmana u Sarajevskom otvorenom centru, aktivno je uključena u upravljanje, rad i aktivizam brojnih lokalnih i regionalnih grupa, inicijativa, organizacija i mreža. Bila je članica koordinacionog odbora Mreže žena BiH i članica prvog organizacijskog odbora Parade ponosa BiH. Trenutno je kopredsjednica ILGA Europe, nezavisne LGBTI krovne organizacije koja okuplja preko 600 organizacija iz 54 zemlje Evrope i Centralne Azije.

Ovo je drugi put da je nagrada pripala nekome iz  Bosne i Hercegovine. Ajna Jusić, predsjednica udruženja “Zaboravljena djeca rata”, odlikovana je 2021. godine, za istaknuti angažman u korist djece rođene nakon ratnog silovanja, navodi se u saopćenju.

Related posts

UBIJEN SAMO ZATO ŠTO JE BRANIO SVOJE KOMŠIJE-BOŠNJAKE

BHD Info Desk Administrator

Tuzla: Obilježena 28 godišnjica masakra na Kapiji

Urednik BiH Info Desk

Sud BiH potvrdio: Otpremljena drugostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi

Editor

Leave a Comment