BiH

Državni ministar u čiji resor djelimično spada i bh. dijaspora podnio ostavku, pa vraćen u pritvor

banner

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miloš Lučić, uputio je ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Lučić je 6. decembra uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje u zloupotrebu položaja. Sud BiH mu je odredio mjere zabrane.

Kako saznaje Srpskainfo, u tekstu ostavke Lučić navodi da je “Tužilaštvo BiH generisalo medijsku kampanju protiv njega kojom je grubo prekršeno njegovo pravo na presumpciju nevinosti”.

Kao primjer takve tvrdnje navodi saopštenje Tužilaštva od 9. decembra u kome osuđuju odluku Suda da mu odredi samo mjere zabrane “koje su suprotne strateškim opredjeljenjima institucija u borbi protiv korupcije”.

Patria

Potvrđeno: Državni ministar Miloš Lučić vraćen u pritvor

Ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću određen je jednomjesečni pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja jer je Sud Bosne i Hercegovine prihvatio žalbu Tužilaštva BiH.

“Lučiću su bile određene mjere zabrane, ali je odluka preinačena i određen mu je pritvor”, rekli su za Srpskainfo u Sudu BiH.

Podsjećamo, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA uz asistenciju MUP RS uhapsili su Lučića u Istočnom Sarajevu ispred jedne teretane.

“Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe”, kažu iz Tužilaštva BiH.

On je ranije danas podnio ostavku na mjesto ministra. U tekstu ostavke Lučić navodi da je Tužilaštvo BiH generisalo medijsku kampanju protiv njega kojom je ‘grubo prekršeno’ njegovo pravo na presumpciju nevinosti.

Related posts

Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a

Editor

Mijatović : Posalo poruku “hajvanima” i pozvao poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za….

Editor

Produžen pritvor Almiru Čehajiću Batku

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment