BiH

Kaže Schmidt: Obilježavanje 9. januara kao dana RS-a je neustavno

banner

Komentirajući najavljene javne proslave 9. januara u Republici Srpskoj (RS), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podsjetio je javnost da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

– Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH. Dakle, obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštivanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH – rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci istakao da „izbor 9. januara kao datuma za obilježavanje praznika Dana Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva,”

Visoki predstavnik je naglasio da svaki praznik treba proslavljati u skladu s postojećim zakonskim okvirom i treba na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH.

Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje. Visoki predstavnik je naglasio i da oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici treba da povezuju a ne dijele ljude. To je i u duhu Ustava Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine.

Prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumijevanju i pomirenju, što zauzvrat zahtijeva uvažavanje pravnih činjenica.

– Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati – rekao je visoki predstavnik.

Fena

Related posts

Stolac: Danas Dan žalosti

Urednik BiH Info Desk

Akcija ‘Profit’: Više osoba lišeno slobode, kriminal težak 30 miliona KM

Editor

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH/Schmidt: Nisam tu samo da bih gledao i čekao

Editor

Leave a Comment