BiH dijaspora

Volvo grup: Bosanka “krivac” ekspanzije električnih motora

banner

Upoznajte Banjalučanku prof. dr. Azru Selimović koju nam je predstavio predsjednik Bh future foundation Edhem Čustović. Više od 16 godina ova žena razvija inovacije u elektromobilnosti u sklopu Volvo Group, radeći na motorima, baterijama, pogonskim sistemima i svemu između! Njene inovacije danas se mogu naći u Volvo električnim kamionima, autobusima, građevinskoj, pomorskoj i industrijskoj opremi.

. Diplomirala je i doktorirala mašinstvo na Lund University, Švedska, sa fokusom na toplotnu energiju i gorivne ćelije 2005 godine počela je raditi za Volvo kao inženjer za istraživanje i razvoj. Njena karijera je zaista eksponencijalno napredovala od ove tačke do danas, smatra se jednim od ključnih lidera u elektromobilnosti za Volvo.

Odjel za električni pogon u CampX-u u kojem je radila na zamjeni motora sa unutrašnjim sagorevanjem elektromotorom i upravljačkom jedinicom, a Volvo grupa je došla do tačke u kojoj je moguća masovna proizvodnja električnih vozila. Prava tehnološka promjena je sada neminovna nakon decenija istraživanja i razvoja, a naša Azra Selimović je dio liderskog tima koji donosi tehnološku promjenu.

„Jedan izazov je stvoriti visoko efikasne i još uvijek pristupačne proizvode. Moramo sagledati sistem kao cjelinu i pobrinuti se da nam poboljšanja, na primjer, električnog pogona daju uštedu energije koja nam je potrebna, kako bismo smanjili broj baterija i posljedično smanjili cijenu sistema”, kaže Azra.

Drugi izazov je činjenica da će se električni motor koristiti u mnogim različitim tipovima vozila: autobusima, kamionima i građevinskoj opremi, kao iu pomorskoj i industrijskoj primjeni. Mora odgovarati željenim performansama i trajati tokom životnog ciklusa ovih vozila.

“Tražili smo zajedničke imenitelje i razvili platformu koja se može koristiti, uz prilagođavanja, za većinu naših aplikacija”, objašnjava Azra Selimović.

„Očigledno je to komplikovan proces, ali nam takođe daje prednost u odnosu na mnoge konkurente. Imamo koristi od sinergije i ekonomije obima, jer ne radimo samo s kamionima ili autobusima.”

Na osnovu brojnih godina rada na najsavremenijoj tehnologiji, vodeći velike timove u različitim odjelima u Volvu, Azra je zajedno sa kolegicom Heijem Vestbergom objavila knjigu pod nazivom “Komplet prve pomoći za nove menadžere” (The First Aid Kit for New Line Managers). Knjiga je fokusirana na savjete i upute kako da započnete svoju novu ulogu menadžera. Knjiga je ustavri priručnik i pruža praktične savjete, smjernice, strukturu, predloške i alate koji su potrebni pri preuzimanju nove uloge.

BHDINFODESK

Related posts

“Treća sreća”: Wizz Air ponovo najavio rutu Sarajevo – Luton/London

BHD Info Desk Administrator

Vicenza: Zlatan Vasiljević iz Doboja ubio bivšu suprugu, ljubavnicu pa sebe

Urednik BiH Info Desk

Njemačka priznaje sve više diploma, Bosna i Hercegovina i Srbija na vrhu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment