Biznis Izbor urednika

Nekretnine u Turskoj – Pronađite svoj komad raja 

banner

Nakon što se etablira u zemljama gdje trenuto živi, balkanska dijaspora  u posljednje vrijeme ponovo je u potrazi za novim kvalitetnijim načinom života. Sudeći prema ogromnom broju kupljenih nekretnina, novi dom su našli na Mediteranu, tačnije u Turskoj, na famoznoj liniji  Antalya-Kemer-Side- Alanya. Osim ljudi s naših prostora, veliki broj kupaca apartmana i kuća su stranci iz cijelog svijeta. Svaki treći od gotovo 300.000 stanovnika ove regije ne govori turski jezik,  pa su tako njemački, engleski,  nizozemski, ruski, bosanski,makedonski i srpski postali svakodnevnica na ovom dijelu turske obale.

Altıntaş/Antalya/Ka Collection

Zašto je Turska postala poželjna destinacija za kupovinu nekretnina, pokušali smo saznati od eksperta za tu oblast iz posredničke agencije Emlak Banq Manavgat/Antalya, gospodina Muharrema Yavuza: “Na prvo mjesto bih stavio kvalitet života, od zdrave i za evropske prilike izuzetno jeftine hrane, suptropske klime koja na ovom području ima oko 320 sunčanih dana, toplog mora, opremljenih plaža, prirodnog okruženja sa mnogo zelenila, turističkih, historijskih, kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja, ljubaznog i srdačnog domaćeg stanovništva, bezviznog tromjesečnog boravka, putne infrastrukture i kvalitetne medicinske njege”,  za medijsku agenciju BHDINFODESK iz Birminghama pojašnjava Muharrem,  pa ističe i ostale aspekte: “Kupovina imovine u Turskoj je jedna izuzetno isplativa investicija koja vlasnicima nekretnina donosi i dodatnu zaradu, od 30% po godini. Treba također napomenuti da su urbanisti i arhitekti  napravili čitave gradske četvrti prilagođene željama stranih kupaca.”

Kažu da je za kupovinu nekretnine u Turskoj, osim volje i novca, potreban samo pasoš, te da je sve ostalo regulisano turskim zakonima. “Tako je, sve agencije moraju poslovati u skladu sa zakonom i nijedna turska agencija koja se bavi ovim poslom neće rizikovati da izgubi licencu i plati veliku kaznu za bilo koju nezakonitost. Naša agencija Emlak Banq već niz godina ima odličnu saradnju s velikim brojem investitora i respektabilnih građevinskih kompanija,  tako da uvijek imamo nešto interesantno za ponuditi. Znači, svi oni koji se odluče na ovaj korak dovoljno je da nam se jave i mi smo tu da im pomognemo oko svih stvari vezanih za kupovinu i rentiranje nekretnina. Znači, od odabira lokacije stana, otvaranja poreskog broja i bankovnog računa, notara, ugovora, načina plaćanja, dobivanja “tapije”-vlasničkog lista i svih onih pratećih detalja koji su bitni za ovu transakciju,  kao što su pronalazak smještaja i prevoz s aerodroma prilikom kupovine”, precizira Muharrem Yavuz, pa za kraj kaže da u većini slučajeva u saradnji s investitorima našim kupcima,  zavisno od cijene objekta,  obezbjeđuju i dodatni popust, takozvani  “Welcome to Türkiye customers bonus” koji iznosi 2.000 eura.

Inače, agencija Emlak Banq (https://emlakbanq.com/ ) nalazi se u Managvatu, gradiću udaljenom 40 kilometara od Antalije, na granici sa historijskim gradom Side. Za više informacija na engleskom, njemačkom, bosanskom i turskom jeziku možete kontaktirati gospodina Muharrema Yavuza ( email: muhyvz@gmail.com ili WhatsApp 0090 535 772 3543 )  

 Muharrem Yavuz

BHDINFODESK

Related posts

Prodaja nekretnina: Dijaspora je kupovala kešom, domaće stanovništvo kreditima, a sada nema ništa od toga

Urednik BiH Info Desk

U BiH mnogo investitora dođe da uživa, ali posao završavaju u susjedstvu

Urednik BiH Info Desk

Evo kako je na proteklim izborima u BiH glasala dijaspora

Editor

Leave a Comment