BiH dijaspora

Bećirović razgovarao s predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji

banner

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predstavnicima Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” Damirom Saračevićem i Admirom Mehmedovićem, koji su ga informirali o radu Saveza, zamišljenim kao platforma za dijalog i umrežavanje kako bi podsticao i obnavljao historijske veze i prijateljstvo Austrije i Bosne i Hercegovine.

Savez je osnovan 30. marta 2019., sa sjedištem u Beču, kao rezultat petnaestomjesečne inicijative predstavnika više bosanskohercegovačkih udruženja i istaknutih pojedinaca u Austriji. Naglašeno je kako je organizovanje krovnog udruženja omogućilo društveno-političko djelovanje Saveza.

Bećirović je istakao važnost rada i aktivnosti bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji, ocijenivši kako predstavlja most između dvije zemlje i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja, ali i promociju potencijala Bosne i Hercegovine u Austriji.

Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu. Austrijski parlament usvojio je jednoglasno Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici 6. jula 2022., saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH

Related posts

Porodica moli za pomoć: Armin Šabić, porijeklom iz BiH, nestao u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Somun Superstar: Miris ramazanskog somuna sa ćurekotom na ulicama Toronta

BHD Info Desk Administrator

Mostar: 12. Dani BHAAAS-a

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment