BiH dijaspora

IGK: Kajganiću negiranje genocida u Srebrenici je kriminalni čin, a ne sloboda govora

banner

IGK poručio  glavnom tužiocu Milanku Kajganiću:  Negiranje genocida u Srebrenici je kriminalni čin, a ne sloboda govora.

IGK povodom komentara glavnog tužioca Milanka Kajganića nakon odbacivanja 30 prijava za negiranje genocida.

Neko ko negira holokaust, ne radi to u ime slobode govora, već u ime veličanja ratnog zločina i nacizma. Isto ovo treba da važi za velikosrpske negatore genocida u Srebrenici, koji je nakon holokausta prvi pravno verfivirani genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i hostorijsku validnost. Negiranje genocida u Srebrenici je kriminalni čin, a ne sloboda govora. Podvoditi proslavu genocida pod slobodu govora, takođe je kriminalni čin i saučesništvo u proslavi genocida.

Negiranje genocicda u Bosni i Hercgovini predstavlja novo civilizacijsko posrnuće i nastavak genocidnih aktinosti prije svega nad bošnjačkim narodom. Velikosrpski i velikosrbijanski revizionisti pokušavaju sakriti sve tragove svojih zločina u Bosni i Hercegovini te nastaviti s daljnjom destrukcijom države Bosne i Hercegovine protiv koje su se digli 1990-ih da bi stvarali “Veliku Srbiju” od drugih država. Srbijanski negatori genocida pokazuju da ne priznaju internacionali poredak i haške presude, da iz pevaziđenog organskog koncepta nacije razvijaju negaciju prema svima koji se ne uklapaju u “homogenu” etničku grupu. Oni se danas služe svjetskim silnicama i pokušavajuse predstaviti u drugačijem svjetlu koje sakriva da su u Bosni i Hercegovini počinili genocid i druge zločine protiv čovječnosti i ljudskih prava. Pokušaji da se negira genocid u Bosni i Hercegovini samo će voditi novim konlfiktima i prekidima saradnje između nezavisnih država na Balkanu.

Kombinacija poricanja i inverzije istine ima efekat koji priželjkuju oni koji je promovišu, odnosno nastavak polarizacije stanovništva regiona na osnovu spornih simboličkih reprezentacija prošlosti i odgovornosti za nju. To je mehanizam koji zločin genocida nad ljudima koji su ubijeni u Srebrenici pretvara u zločin koji traje. Poricanje nije samo odbijanje da se prizna užasan čin. To je instrumentalizacija tog čina kako bi se osigurala njegova kontinuirana efikasnost i potaknuli uslovi pod kojima se bilo koja strana može naći u izvođenju obnovljenih čina međuzajedničkog nasilja koji se penju na nivo genocida. 

Pojedinačni akti negiranja genocida u Srebrenici ne mogu se izolovati od političkog projekta podjela i genocida čiji su dio. Moraju se staviti markeri protiv stalnog i namjernog zamućenja vode, namjernog predstavljanja lažnih informacija i strateškog širenja govora mržnje pod okriljem slobode govora. Dostojanstvo presuda za genocid se mora održavati, njihova istina braniti, posebno s obzirom na izuzetno visoku granicu za donošenje takve presude. Oni koji žele da ih osporavaju treba da budu primorani da pronađu načine poštovanja da to učine. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i da ga izraze, sve dok ne namjerno nanose štetu drugima i ne preziru istine utvrđene na sudu. Niko nema pravo da simboličnim sredstvima nastavlja projekat fizičkog genocida u nadi da će osigurati njegove ciljeve i, u najgorem slučaju, da ga stvarno oživi.

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Genk: Na današnji dan prije 25 godina fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je svoju prvu nezvaničnu utakmicu

Bh. diplomatija protekle godine porezne obveznike koštala 24 miliona KM

Urednik BiH Info Desk

Operska pjevačica na čelu Bosanskog akademskog društva u Austriji

Leave a Comment