BiH dijaspora

Washington: Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. mart proglašen praznikom

banner

Velike vijesti stižu iz Washingtona. Naime, 1. mart je proglašen Bosansko-američkim danom u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, Washingtonu, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Odluku o proglašenju Bosansko-američkog dana donijela je gradonačelnica američkog Columbia distrikta Muriel Bowser.

– Budući da su građani Bosne i Hercegovine glasali za nezavisnost 1. marta 1992., i 1. mart je danas prepoznat kao Dan nezavisnosti BiH – poručila je gradonačelnica Browser koja je 1. januara ove godine po treći put preuzela četverogodišnji mandat na dužnosti gradonačelnice Columbia distrikta.

– Budući da ovu suverenu naciju na europskom zapadnobalkanskom poluotoku čini više religija, narodnosti, i tradicija i posvećena je obilježavanju multietničkih principa, i budući da je bosansko-američka zajednica obogatila regiju Washingoton DC sa svojom umjetnosti, kulturom, kuhinjom, predanosti obrazovanju, i razvoju biznisa, te budući da bh. Amerikanci i stanovnici našeg glavnog grada dijele predanost cijenjenim vrijednostima demokracije i samoopredjeljenja – navodi se u odluci gradonačelnice Bowser.

Odluka je donešena upravo na 1. mart, dan kada se obilježava Dan nezavisnosti BiH.

Twitter

Related posts

Washington: Denis Bećirović razgovarao sa predstavnicima Kongresa Bošnjaka svijeta i New England Friends of Bosnia and Herzegovina

Copo Sejo

New York: Brutalni napad na imama Idriza ef. Budimlića

Editor

BiH dijaspora: Postoji veliki broj ljudi koji redovno pomažu, ali nikad ne pričaju o tome

Editor

Leave a Comment