BiH dijaspora

“Legitimno predstavljanje”: Bošnjaci traže vlastitu izbornu jedinicu u Hrvatskoj

banner

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske Armin Hodžić rekao je da su Bošnjaci u Hrvatskoj druga najbrojnija nacionalna manjina i prva po učešću u odbrani ove zemlje tokom agresije no i dalje nemaju svog predstavnika u Saboru.

Hodžić je rekao da u Hrvatskoj trenutno živi 21.131 Bošnjak, a jedan od razloga što nemju svog predstavnika u Saboru je taj što nemaju vlastitu izbornu jedinicu.

“Uprkos brojnosti Bošnjaka u Hrvatskoj, mi svoju izbornu jedinicu dijelimo sa albanskom, crnogorskom, slovenskom i makedonskom nacionalnom manjinom”, rekao je Hodžić.

Dodao je da je takav raspored krajnje nepravedan prema Bošnjacima.

“U kontekstu najave izmjena izbornih jedinica u Hrvatskoj smatram da je potrebno razmotriti promjene u 12. izbornoj jedinici upravo zbog krajnjih nelogičnosti i trenutno nepravedne raspodjele”, dodaje Hodžić.

Napominjemo, trenutnim je zakonom teritorij Republike Hrvatske podijeljen na deset izbornih jedinica, dok je jedanaesta izborna jedinica zasebna izborna jedinica u kojoj zastupnike u Sabor biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Dvanaestu izbornu jedinicu čini cjelokupno područje Republike Hrvatske u kojoj pripadnici autohtonih nacionalnih manjina biraju svoje zastupnike u Sabor.

Klix

Related posts

Prema posljednjem popisu: Bošnjačka zajednica u Hrvatskoj se smanjuje

Editor

Ahmed Lindov u norveškim medijima prezentira istinu o Genocidu u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

BiH vlasti novac od ispisa svoji građana iz državljanstva, u budžetu jednostavno tretiraju kao prihod

Editor

Leave a Comment