BiH dijaspora

Brisel: „Bosanski toranj” kao podsjetnik na događaje iz 1992. i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu

banner

Briselu se od 23. do 24. marta održava se Europian Summit 2023. Tim povodom, od 22. do 26. marta aktivisti bosanske organizacije ASBL GRATIARTIS Brussels su na kružnom toku Schuman postavili umjetničku instalaciju. Instalacija je nazvana BOSANSKI TORANJ , te na slikovit i zanimljiv način predstavlja Bosnu i Hercegovinu, njenu historiju, kulturološke specifičnosti.

Ista instalacija bit će ponovo postavljena u periodu od 5. do 8. aprila na lokaciji ispred zgrade Evropske komisije i Vijeća Evrope, ovaj put uz retrospektivnu izložbu pod nazivom „Pod vedrim nebom”, kao upečatljiv podsjetnik na događaje iz 1992. i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nastanak ideje o Bosanskom tornju kao simbolu otpora fašističkim i retrogradnim politikama, u i prema Bosni i Hercegovini vezan je za sada već kontinuirane agresivne i secesionističke izjave Milorada Dodika i tim povodom održane proteste 10. januara prošle godine. Tada je sasvim spontano i nastala inicijativa „World for Bosnia and Herzegovina” („Svijet za Bosnu i Hercegovinu“) podržana u više od 30 gradova širom svijeta.

A.P.

Related posts

Dr. Mirsad Hadžikadić za Patriju: Imamo snažnu nadu, moramo naprijed

Bijeli golub ponovo (ne) leti 84/ 205: KAD ŽIVOT (NE)IDE SVOJIM TOKOM

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 53/ 205: OSTADE KUHINJA PUSTA…

Urednik BiH Info Desk

1 comment

"Bosanski toranj" na trgu u Briselu 24/03/2023 at 13:01

[…] „Nastanak ideje o “Bosanskom tornju” kao simbolu otpora fašističkim i retrogradnim politikama u i prema Bosni i Hercegovini, vezan je za sada već kontinuirane agresivne i secesionističke izjave Milorada Dodika i tim povodom održane proteste 10. januara prošle godine. Tada je sasvim spontano i nastala inicijativa “World for Bosnia and Herzegovina” (“Svijet za Bosnu i Hercegovinu”) podržana u više od 30 gradova širom svijeta“, prenosi Bhdinfodesk. […]

Reply

Leave a Comment