BiH dijaspora

Dr. Sabahudin ef. Ćeman ponovo imenovan za muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

banner

Proteklog vikenda na Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu muftiji Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin ef. Ćeman dodijeljen drugi mandat za muftiju Sjeverne Amerike. Sabornici su potvrdili odluku reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, te je muftija Ćeman položio svečanu zakletvu pred reisu-l-ulemom, sabornicima, članovima Rijaseta i gostima.

Dodjela drugog mandata muftiji Ćemanu je još jedna potvrda kvaliteta rada muftije, svih džemata IZBSA kao i Bošnjaka članova Islamske Zajednice.

Ovom prilikom prije svega želimo da čestitamo našem muftiji dr. Sabahudin ef. Ćemanu na novom imenovanju, uz dovu Allahu dž.š. da preuzeti amanet izvršava na Njegovo zadovoljstvo.

Dr. Sabahudin-ef. Ćeman kojem je potvrđen drugi mandat, na mjesto muftije muftijstva za prostor Sjeverne Amerike na prijedlog reisu-l-uleme dr. Huseina-ef. Kavazovića, imenovan je 28. aprila 2018. godine od strane Sabora IZ u BiH.

Na mjesto glavnog imama za Sjevernu Ameriku Sabahudin ef. Ćeman imenovan je 2012. godine, a do tada je obnašao dužnost Generalnog sekretra Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Dr. Sabahudin ef. Ćeman porijeklom iz Tešnja odakle su Ćemani u Bosni. Rođen je u Sanskom Mostu gdje mu je otac radio kao imam. Od 1980. godine živio u Prijedoru gdje je nakon završene medrese radio kao imam u Gornjoj Puharskoj do početka rata kada je odveden u logor sa drugim Bošnjacima.

Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1989. godine a na službovanje u SAD došao je 1993. godine. Fakultetsko obrazovanje stekao je na Graduate Theological Foundation u South Bandu, Indiana, gdje je 2009. godine diplomirao na odsjeku za islamsku vjeronauku (Bachelor of Religious Education in Islamic Studies).

Master studij uspješno je završio 2011. godine na Graduate Theological Foundation u South Bandu i stekao zvanje magistra islamskih nauka (Master of Theology in Islamic Studies). Zvanje doktora islamskih nauka (PhD in Islamic Studies) stekao je 2017. godine nakon uspješne odbrane doktorske disertacije naslova Fiqh Issues of Bosniak Community in the West tj. Fikhski problemi Bošnjačke zajednice na Zapadu.

Dr. Ćeman je oženjen Alma hanumom sa kojom ima dva sina.

B.net

Related posts

London: Bosanskohercegovački matematičar, prof. dr. Mahir Hadžić, dobitnik svjetskog priznanja – Adamsove nagrade

Editor

IGK poziva Tužilaštvo BiH da hitno obradi više od 40 prijava podnesenih protiv negatora genocida

BHD Info Desk Administrator

Edin Osmanović iz Francuske: Narod se navikao na izolaciju

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment