BiH dijaspora

Njemački jezik učio preko TV-a, a sad dobio stipendiju kao izuzetno talentovani učenik

banner

Bosanac Erol Suhonjić (18), jedan je od dvoje učenika škole “Ignaz-Taschner-Gymnasium” u Dahau koji su dobili tzv. TiL stipendiju.

Naime, riječ je o prestižnoj “TiLerin” stipedniji, što je skraćenica “Talent im Land”, a dodjeljuje se izuzetno talentovanim, mladim ljudima.

Inače, Erol je sa porodicom doselio u Njemačku iz Bosne i Hercegovine 2018. godine.

“Željeli smo bolju budućnost”, kaže mladi Erol, objašnjavajući odluku njegovih roditelja da napuste Bosnu. Njegova majka je već bila u Njemačkoj, još u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu , ali se vratila u domovinu. Njegovi roditelji savršeno govore njemački i oboje imaju dobre poslove. Erolova starija sestra trenutno se obučava za zubarskog tehničara, dok njegov brat ide u srednju školu.

Erol priznaje da je njemački naučio sam, još dok je bio u Bosni i Hercegovini:

“Naučio sam ga gledajući TV”, kaže on kroz osmjeh. Kako u Bosni nije bilo kvalitetnog dječijeg programa, on je od malih nogu gledao njemačke dječije kanale.

Inače, učenici u sklopu TiL stipendije dobijaju 100 evra mjesečno, od kojih uglavnom svi oni kupuju knjige:”Uglavnom ću kupiti klasike svjetske literature i knjige iz oblasti fizike”, kaže Erol, dodajući da je fizika njegov krajnji cilj, koju bi volio da studira možda čak i u inostranstvu. Upravo zato, planira da se ove godine prijavi za još jednu stipendiju kako bi ostvario svoj san da studira ono što voli.

P.R.

Related posts

Ministarstvo za dijasporu BiH: “Ko biva mi hoćemo a oni neće!”

BHD Info Desk Administrator

Bosanskohercegovački građani iz Amerike pisali Valnetinu Inzku

BHD Info Desk Administrator

Sarajka ukrasila naslovnicu američkog magazina

Editor

Leave a Comment