Biznis

Centralna Bosna: Tri fabrike grade ljudi iz dijaspore, autoput donosi nove investicije…

banner

Prostor općine Žepče svoj će ekonomski potencijal dodatno naglasiti procesom izgradnje autoceste na koridoru Vc, a, uz dva predviđena čvorišta, kao i treće, koje će biti međuregionalnog karaktera, Žepče dobiva nove prilike za razvoj.

Mato Zovko, načelnik općine Žepče ističe kako je Općina kroz svoje modele poslovnih zona pokazala koliko produktivan sinergijski odnos s poslovnom zajednicom znači u kontekstu otvaranja radnih mjesta, a sada, dolaskom autoceste, postoji i daljnji prostor za napredak, posebno kada govorimo o izgradnji novih proizvodnih objekata. S više od pet i pol hiljada zaposlenih Žepče se nameće kao uspješan model jedne lokalne samouprave, a pritom nije zanemarena ni poljoprivreda – dokaz je čak 2300 registriranih poljoprivrednih domaćinstava.

– Žepče je, hvala Bogu, pozicionirano na glavnim prometnim pravcima, kako u kontekstu cestovnog prometa tako i kada govorimo o željezničkom. Magistralna prometnica M-17 prolazi kroz Žepče, baš kao i željeznica Šamac – Doboj – Sarajevo – Ploče. A sada će tu biti i autocesta. Dužina trase koja će prolaziti kroz prostor općine Žepče je 21,5 kilometara, a u kontekstu zemljopisnog odnosa prema općini, možemo govoriti o tri LOT-a. To su Nemila – Golubinja odnosno Poprikuše, Golubinja – Ozimica te Ozimica – Medakovo.

Dionica Nemila – Golubinja uvelike se gradi, a kada je riječ o dionici Ozimica – Medakovo, izvođač je uveden u radove. Čeka se javni natječaj za dionicu od Golubinje do Ozimice, a ide točno preko Žepča. Za nas u Žepču sreća je što ćemo imati dva čvorišta, jedno u Golubinji, drugo u Ozimici, a planira se i čvorište Tuzla – Žepče – koridor Vc. Odnosno, već imamo lokaciju. To će biti međuregionalno čvorište. Autocesta će omogućiti našim proizvođačima za pet minuta biti na autocesti, a što je posebice važno iz kuta izvoza. Već imamo slučajeva da su investitori, upoznati s lokacijom petlji, odlučili graditi tvornice u blizini.

U općini istiću da su poslovne zone XP, Begov Han, Polja, Radovlje blizu trasi autoceste. Odnosno, riječ je o nekih 500 metara. Vjeruju da će zbog toga doći do pozitivnih učinaka na ekonomske prilike s obzirom na to da veliki proizvođača izvozi svoje proizvode u zemlje zapadne Europe, počevši od tekstila, preko drva pa do metala. 

– Mi smo upravo primjenom modela poslovnih zona oživili ekonomske aktivnosti na našem području, a posebice kada govorimo o proizvodnji. Nismo sjedili prekriženih ruku. Ne bih bio načelnik općine kada ne bih radio sve što mogu kako bi se ljudima omogućilo proizvoditi ovdje, graditi proizvodne pogone, graditi kuće. Uvijek imamo osigurano zemljište za gradnju, ponajprije proizvodnih pogona, a onda i ostalih poslovnih. Rezultati su vidljivi. Evo, napunili smo tri poslovne zone – XP, Begov Han i Polja, a počinjemo i s Radovljem. Imamo, uz to, i samoinicijativne zone koje su nicale uz prometnice, a gdje smo također pomagali u izgradnji infrastrukture. U kontekstu ukupnog gospodarskog stanja u općini treba kazati kako smo prošle godine imali oko pet i pol tisuća zaposlenih, a od toga je većina u privatnom sektoru.

Istaknut je primjer mladog čovjeka koji je zaradio novac u Njemačkoj, vratio se ovdje i želi graditi tvornicu. Odlukom Općinskog vijeća mu se osigurava zemljište.

– Upravo imamo razgovor s trojicom investitora. Jedan je kapital zaradio u Italiji, drugi u Njemačkoj, treći u Sloveniji, a žele raditi i proizvoditi na području općine Žepče. Sva trojica su Žepčaci. Povoljno im je realizirati svoju poslovnu ideju ovdje, jeftinije je zemljište, jeftiniji je proces za dozvole… Uvijek ćemo biti spremni da imamo osigurano zemljište za sve potencijalne investitore. U kontekstu poslovne zone Radovlje ponovno se javljamo na natječaj federalnog ministarstva, kao i županijskog, a osigurat ćemo i svoja sredstva. Može se konstatirati kako imamo sve spremno za idućih nekoliko godina za one koji žele graditi i proizvoditi, poručuje Zovko. 

Ljudski.ba

Related posts

Dvije bh. firme gradit će studentski dom u pokrajini Hesen

Urednik BiH Info Desk

U BiH mnogo investitora dođe da uživa, ali posao završavaju u susjedstvu

Urednik BiH Info Desk

USAID: Izradio Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u Bosne i Hercegovine

Leave a Comment