BiH dijaspora

Minhen: Svečano otvaranje 17. Dana Balkana

banner

U srijedu, 24.05.2023, u Muzeju grada Minhena u 18 sati održat će se svečano otvorenje sedamnaestih po redu „Dana Balkana“.

Ako želite pobliže upoznati raznolikosti jugoistočne Evrope, ne morate tamo otputovati, bit će sasvim dovoljno da posjetiti uvijek bogat i raznovrstan sadržaj koji nudi kulturna manifestacija Dani Balkana. Dani Balkana se već godinama, ove godine po sedamnesti put, održavaju u Minhenu. Pod pokroviteljstvom organizacije „Pomoć od čovjeka čovjeku“ i upraviteljskom palicom izvršne diroktorice i idejne organizatorice, gospođe Sadije Klepo, Dani Balkana zaviriju u svaki skriveni kutak mističnog dijela Evrope.

Iz godine u godinu, Dani Balkana otkrivaju po još jedan dio Balkana nudeći svijetu nove slike kroz tradiciju, muziku, pjesmu, ples, hranu i umjetnost i film.

A kao i svake, tako i ove godine, obilnog sadržaja i ponude neće izostati. Tema ovogodišnje manifestacije Dani Balkana nosi simboličan ali značajan naziv „Da li su nam ruke vezane“?(Sind uns die Hände gebunden?)

Pored pozorišnih predstava, filmova, književnih diskusija, te nadaleko poznatog i omiljenog Balkan bazara, i ove godine održat će se tradicionalni koncert u sklopu programa. Velika makedonska umjetnica Kaliopi nastupit će 17. juna u 20 sati u veličanstvenoj Isarpfilharmoniji.

Naravno, ni ovaj put neće izostati važni gosti, koji prepoznaju značaj ove manifestacije i samim tim je svekoliko podržavaju.

Velikom svečanom otvorenju, koje će  biti priređeno 24. maja 2023 u Muzeju grada Minhena prisustvovati će veliki broj uvaženih lica evropske scene.  Prisutne će pozdraviti doktor Thomas Weidner, zamjenik direktora Muzeja grada Minhena, Verena Dietl, treća gradonačelnica Minhena, Christian Müller, presjednik udruženja Pomoć od čovjeka čovjeku (Hilfe von Mensch zu Mensch), Stefan Schumann, ministar,  zatim doktor Udo Bux, vođa biroa Evropskog parlamenta u Minhenu i doktor Christian Hagemman, predsjednik organizacije jugoistočne Evrope.

Posebno iznaneđenje očekuje posjetioce u 19 sati, kada će se direktno iz Bundestaga uključiti Adis Ahmetović. Gospodine Ahmetović je od 2021. godine član Socijaldemokratske partije Njemačka i poslanik Bundestaga.

Poslije pozdravnih riječi, publici će se predstaviti umjetnik Oleksil Kocheiev.  On će odsvirati novu pjesmu ukrajinskog benda O.K. pod nazivom „Ljudi neće biti iznevjereni“.

Za kraj je planirana diskusija, na kojoj će, pored ostalih ne manje bitnih imena, učestvovati i Josip Juratović, koji pripada frakciji SPD-a njemačkog  Bundestaga, kao i Dženeta Karabegović ispred Univerziteta u Salzburgu.

Naravno, ni ovaj put, neće biti zaboravljeni specijaliteti sa Balkana, tako da će isti uz čašu aperativa biti ponuđeni na kraju večeri.

Ovogodišnji Dani Balkana, koji traju od 24. maja do 15. jula, iako nose tematski naziv „Da li su nam ruke svezane“ široko otvaraju ruke prema  vama pozivajući vas da zajedno nikada ne dopustimo da nam ruke budu vezana. 

Festival Balkana vas čeka i ovog ljeta u Minhenu.

Link: https://balkantage.org/

Piše: Emina Jusufović

Related posts

Vaše mišljenje o ovoj inicijativi iz Bosne i Hercegovine: “Razmjena“ djece s dijasporom

Otvoreno pismo Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke: Sramno je podržavati secesionističku politiku Milorada Dodika

BHD Info Desk Administrator

IGK: Sramna odluka Skupstine Crne Gore slama srca porodicama žrtava genocida u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment