BiH dijaspora

U Tuzli održani 14.Dani BHAAAS-a u BiH

banner

U organizaciji Bosanskohercegovačko-amerričke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) , a uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u Tuzli se održavni „14.Dani BHAAAS-a u BiH.

Ovaj veliki naučni skup je okupio brojne stručnjake iz raznih zemalja i različitih oblasti i prilika je da svi vrhunski stručnjaci iz svijeta koji vode porijeklo iu BiH prenesu svoje znanje kolegama i studentima iz raznih oblasti, prije svega iz medicine.

Na ovom značajnom naučnom skupu će se održalo 25 simpozija uz 270 prezentacija na nekoliko lokacija i 9 radionica i okruglih stolova, te specijalni programi iz održivog razvoja , a posebna pažnja je posvećena programu za studente.Teme su podjeljene na različite segmente koji su vezani za medicinske nauke i istraživanja, društvene nauke uz brojne studentske aktivnosti i tehničke prirodne nauke.

Na panelu koji je održan na 14.Danima Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) pod nazivom „Moć transformacije-tehnologije za pametne gradova“, govorio je i gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić , o značaju tehnologije pametnih gradova za poboljšanje javne sigurnosti i sposobnosti reagovanja u vanrednim situacijama, te na koji način koristiti ključne strategije kojima gradu treba dati prioritet.Takođe govorio je i o cilje poboljšanja kvaliteta života stanovnika, na koji način ove tehnologije mogu unaprijediti transportnu infrastrukturu, smanjiti gužve u saobraćaju i pružiti efikasnije javne usluge, ali i o projektima koje Grad Tuzla realizuje sa ciljem poboljšanja usluga i kvaliteta života građana Tuzle. U panelu su uz gradonačelnika Lugavića , učestovali i Lejla Pljevljak Rašidagić , Saša Savić i prof.dr. Aljo Mujčić.

Razgovaralo se i temama pristupa novim tehnologijama, primjeni inovacija koje su primjenjive iz drugih gradova i kako gradovi mogu prilagoditi tehnološka rješenja svojim specifičnim potrebama i karakteristikama.

Organizator događaja Bosanskogercegovačka-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) , od svog osnivanja 2007 godine radi na uspostavljanju i jačanju veza između bh , naučnika umjetnika i profesionalaca u dijaspori, te izgradnji mostova saradnje BiH i širom regije.

Duška REBIĆ

Related posts

Dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada: Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik

Urednik BiH Info Desk

Emir Spahić među žrtvma velike poreske prevare u Španiji

Reis Kavazović u Majncu uručio Muraselu prvom muftiji Bošnjaka u zapadnoj Evropi

Editor

Leave a Comment