Video

Šta povezuje Batistutu i travničke ćevape

banner

Svjetski atlas hrane redovno uvrštava ćevape u 100 najboljih jela na svijetu. Sigurno da ne postoji nijedan stranac koji je posjetio bilo koji dio Bosne i Hercegovine, a da nije probao ćevape. Po njima smo prepoznatljivi u cijelom svijetu, a u našoj zemlji već decenijama se vode rasprave oko toga jesu li bolji travnički, banjalučki ili sarajevski. 

Travnički ćevapi su, ne samo najbolji u BiH, nego i na cijelom svijetu. To tvrde i Travničani i svi stanovnici Srednje Bosne. Ako želite iznervirati Travničanina, dovoljno je da mu kažete da su ćevapi u Sarajevu ili Banja Luci bolji od njihovih travničkih. Kao što je na putu za more redovna usputna stanica jedan od restorana u kojem se peče janjetina u Jablanici, tako je i na putu kroz Srednju Bosnu nezaobilazna stanica ćevabdžinica „Hari“ koja svojim specijalitetima oduševljava sve posjetioce  još od 1989. godine.  

Ćevapi su opjevani i u pjesmama, a o njima su snimljeni i filmovi. “Deset u pola” naziv je komedije bh. oskarovca Danisa Tanovića, koja je, kao i ćevapi, osvojila simpatije širom regiona i Evrope. 

Da su ćevapi naš veliki brend svjestan je i poznati bh. režiser Haris Dubica, koji je nedavno snimio zanimljivu reklamu, koja će sigurno privući veliku pažnju javnosti. 

Podsjetimo, Dubica je postao prepoznatljivo ime širom Evrope koje se veže za reklame snimane s velikim sportskim imenima. Tako je prošle godine snimao reklamu s nogometnom legendom Gabrielom Batistutom. Ranije je radio i reklame sa MVP-jem NBA lige Nikolom Jokićem, kao i sa Bobanom Marjanovićem, te našim najboljim nogometašem Edinom Džekom.

U njegovoj novoj reklami glavna zvijezda je upravo ćevap, koji povezuje i zbližava ljude u BiH. 

– Uvijek sam imao originalne ideje i jednu takvu odlučio sam realizirati u Travniku. Već godinama idem na utakmice reprezentacije BiH u Zenicu, a prije i poslije utakmice na ćevape u „Hari“ u Travniku. Isto rade mnogi drugi ljubitelji fudbala. Vremenom sam se sprijateljio sa vlasnicima ovog poznatog ugostiteljskog objekta, a nakon što sam snimio promotivni video o ljepotama naše jedne i jedine Bosne i Hercegovine, odlučio sam da snimim i jednu neobičnu reklamu za naš veliki svjetski brend – ćevape. Ideja se svidjela vlasnicima „Harija“ i vrlo brzo smo krenuli u realizaciju. Na neki način ovo je moje viđenje rješenja za sve političke i nacionalne netrpeljivosti. U mom videozapisu hodža, fratar i pop se druže i uživaju u najpoznatijem bosanskom jelu. Vjerujte da je tako i u stvarnosti. Ljudima u Bosni i Hercegovini malo je potrebno da budu sretni. Uz ćevap je definitivno sve lakše – govori Haris Dubica.

P.R.

Related posts

Serijal: “Bosna – Sudbina prekrojene zemlje” (XIII epizoda)

Editor

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 eura

Copo Sejo

Bogati biznismen iz Los Angelesa ulaže u svoj rodni kraj u Hercegovini, svi su oduševljeni

Editor

Leave a Comment