Dopunske škole

Slovenija: Po prvi put podijeljene diplome dopunske nastave bosanskog jezika

banner

U osnovnoj školi “Livada” u Ljubljani proteklog vikenda podjeljene su diplome bosanskog jezika, prvoj generaciji dopunskog jezika u slovenačkim osnovnim školama, saopćilo je Bosansko akademsko društvo u Sloveniji (BADS).

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo za školstvo i obrazovanje Slovenije prvi put u historiji slovenačkog školstva podijelilo diplome dopunske nastave bosanskog jezika za 165 učenika bh. porijekla.

Prva od 12 škola, koja je podijelila diplome dopunske nastave bosanskog jezika, učenicima porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bila je osnovna škola “Livada” u Ljubljani.

Profesorica bosanskog jezika Jasmina Husarević je sa učenicima pripremila bogat kulturno-umjetnički program.

Husarević je naglasila da je prezadovoljna odzivom roditelja i ozbiljnim radom učenika koji su pored učenja jezika naučili mnogo o kulturi, tradiciji i geografiji Bosne i Hercegovine.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) Edvin Dervišević.

BADS je i inicirao i sproveo u djelo  sa Ministarstvom za školstvo republike Slovenije dopunsku nastavu bosanskog jezika u slovenačkim osnovnim školama.

Dervišević se zahvalio roditeljima koji su upisali djecu na dopunsku nastavu bosanskog jezika, te posebno profesorici Husarević i njenim kolegama širom Slovenije.

BADS

Related posts

University of Glasgow: Zahvaljući Chevening programu Sarajka Andrea Soldo ponovo “sjela” u studentske klupe

BHD Info Desk Administrator

SR Njemačka: Seminar za nastavnike/nastavnice bosanskog jezika

BHD Info Desk Administrator

Minhen bh. dopunska škola: Konkurs za nastavnika

Leave a Comment