BiH dijaspora

Otava proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrernici

banner


Gradonačelnik glavnog grada Kanade, Otave,  proglasio 11. juli 2023. godine Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ovo je prvi put da glavni grad Kanade odaje počast žrtvama največeg zločina poslije holokausta u Evropi. Proklamacija ima veliki značaj za kulturu sjećanja jer je u glavnom gradu Kanade skoncentrisan veliki broj negatora sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu u Srebrenici koji nisu uspjeli u svojoj kampanji protiv ove proklamacijeOva proklamacija je još jedan poziv ambasadoru BiH u Kanadi, Marku Milisavu, koji do sada nije poštovao niti odluke Parlamenta Kanade o genocidu u Srebrenici niti odluke organa BiH, da spusti zastava BiH na ambasadi BiH 11. jula na pola koplja.

Do sada povodom 28.godi[njice od genocida u Srebrenici dobili smo proklamacije od premijeraa kanadske pokrajine  Novi Brunswick i gradonačelnika največeg kanadskog grada Toronta. Očekujemo do 11 jula proklamacije premijera ostalioh kanadskih pokrajina i teritorija i većih kanadskih gradova.

Centralna kanadska komemoracija se održava 8. jula u Wndsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Prevod proklamacije na bosanski jezikBudući da je 2010. godine Parlament Kanade jednoglasno usvojio rezoluciju M-416, kojim je priznat genocid u Srebrenici i proglašen 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi; iBudući da je Institut za istraživanje genocida Kanada javna naučna institucija koja se bavi analizom zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava; iUzimajući u obzir da  Institut za istraživanje genocida Kanada proglašava od 11. juna do 11. jula 2023. godine mjesecom sjećanja na genocid u Srebrenici; iBudući da, Grad Otava prepoznaje važnost ovog događaja za budućnost građana BiH kroz pravdu i istinu;Stoga, ja, Mark Sutcliffe, gradonačelnik grada Otave, ovim proglašavam 11. jul 2023. godine Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Otavi.

Related posts

KOSTAJNIČKI BISER U DIJASPORI: FUDBALSKI DIJAMANT PROTKAN DUŠEVNOM DOBROTOM

Editor

U protekle dvije decenije državljanstva BiH se odreklo oko 75.000 ljudi

Bosanci i Norvežani uživali u sevdahu: Amira Medunjanin napunila dvoranu u Askeru nedaleko od Osla

Editor

Leave a Comment