BiH dijaspora

Ljubljana: Ministar Elvedina Konakovića sastao se sa predstavnicima bh. dijaspore

banner

U Ljubljani u Ambasadi BiH održan je sastanak ministra inostranih poslova BiH g.Elvedina Konakovića i predstavnika bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADSa) i društva BKS.

 G.Konaković je naglasio da želi da čuje kako da se zbliže i urede odnosi Bosanaca van Bosne i državnih institucija BiH.  Ranije su odnosi  bili nepravedno zapostavljeni i želja je i države BiH i dijaspore  da se stvore uslovi da   što više Bosanaca koji žive i rade  u inostranstvu, nađe svoje mjesto u bosanskom društvu.

Prof.dr.Edvin Dervišević, predsjednik BADSa rekao je, da je ovo akademsko društvo,u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, učinilio puno stvari na održavanju identiteta Bosanaca u Sloveniji.Prvo je naveo primjer uvođenja bosanskog jezika u slovenske osnovne škole, gdje 12 profesora bosanskog jezika volonterski,predano i plemenito prenosi svoja znanja učenicima porijeklom iz BiH, ne samo jezik,nego i kulturu, istoriju,geografiju,tradicije BiH. Dok države Srbija i Hrvatska stoje iza svojih profesora koji predaju srpski,tj.hrvatski jezik,BADS pokušava da održi bosanski  jezik kao dodatni predmet u slovenskim školama , bez pomoći  države.

G Konaković je obećao pomoć i kod literature koja bi se podijelila učenicima i profesorima.

Drugo ,prof.dr.Edvin Dervišević je naveo  da se BADS bori, da u Sloveniji , Bosanci ,kojih je 110 000, i sigurno je najveća populacija stranaca u Sloveniji, u Sloveniji dobiju naziv manjine,  ako ne u ustavu, a onda za početak zakonski regulirani status.

Bosansko akademsko društvo Slovenije (BADS) je kao član bosanskog akademskog društva evropske unije (BADEU) aktivno u promociji i rođendana Bosne (povelja Kulina Bana).Ove godine će se u oktobru  u kinoteci Ljubljana, održati festival kratkometražnih i dokumentarnih filmova bosanskih reditelja sa temom«Uloga žene u bosanskom društvu«.Selektor je prof.Miroslav Čiro Mandić, a pored BADSa organizatori su udruženje filmskih umjetnika Slovenije i Kinoteka Ljubljana.

BADEU je u Ujedinjene Nacije (UN) poslala prijedlog da se 29 avgust ,dan kada je Kulin Ban potpisao povelju sa Dubrovačkom Republikom o slobodnoj trgovini između Bosne i Dubrovnika 1189.godine, proglasi Svjetskim Danom dobrosusjedskih odnosa.I taj prijedlog je podržao ministar inostranih poslova BiH g.Konaković.

Akademik Ismar Mujezinović, potpredsjednik BADSa,govorio je o ulozi kulture i umjetnosti i sporta  u razvoju države Bosne i Hercegovine i njenoj ulozi u imiđu i promociji BiH u cijelom svijetu te o ljudima koji u tim oblastima ne smiju biti zaboravljeni, kao ni njihova djela.

Dipl.ecc.g.Senahil Aslanagić predsjednik gospodarske sekcije i član UO BADSa, osvrnuo se na važnost obrazovanja bosanske djece u Sloveniji, sa naglaskom na jeziku , kao vodećem faktoru identiteta Bosanaca , ne zaboravljajući historiju,geografiju, kulturu  i umjetnost, kojom sva ta djeca dobivaju širinu u obra zovanju, koje je do sada bilo deficitarno našoj djeci upravo u tim oblastima.

G.Konaković, ministar vanjskih poslova BiH,istakao je da je on ministar svih Bosanaca i Hercegovaca, da želi da se stvari polako pokrenu sa mrtve tačke, da bosanska  dijaspora dobije mjesto koje jjo pripada u svojoj matičnoj državi i da kao važan čimbenik bosanskog društva ima sigurno obavezu i odgovornost  da  je dolično predstavlja u inostranstvu a i da u  budučnosti bude još aktivnija i u   izgradnji bolje Bosne i Hercegovine.

U razgovoru su aktivno učestvovala i dva člana BKS ,g.Kerim Dizdar i g.Gutić.

E.D.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 404: ŠTA VELE S VJERSKE STRANE..? (1)

BHD Info Desk Administrator

Krio se u Rusiji: Nidžo nakon 22 godine pronađen i optužen za ubistvo konduktera na Palama

Urednik BiH Info Desk

Šehović informirao Turković o problemima bh. dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment