BiH dijaspora

BH Radio Odense proslavio 400. izdanje: Zadatak očuvanje bh. tradicije i bosanskog jezika

banner

Program ima i zabavno-informativni karakter, a signal pokriva veći dio ostrva Fyn, na kojem živi oko 4.000 građana bh. porijekla

“BH Radio Odense”, medij bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Danskoj, prošle sedmice je proslavio svoje 400. izdanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Mensur Graca dugogodišnji je voditelj ovog radija, koji je pred sebe stavio veoma važan zadatak – očuvanje bosanskog jezika i bosanskohercegovačke tradicije.

– Sredstvo informiranja za 4.000 građana –

“Naš glavni cilj i zadatak radija je očuvanje bosanskohercegovačke tradicije, kulture i, naravno, bosanskog jezika. Program ima i zabavno-informativni karakter, a naš signal pokriva veći dio ostrva Fyn, na kojem živi oko 4.000 građana bh. porijekla pa je ovaj radio ujedno i njihovo sredstvo informiranja. Od 2015. godine napravili smo značajan iskorak, a to je da se program može pratiti i putem interneta pa smo zbog toga dobili i mnogostruko više slušalaca iz Kraljevine Danske, ali i naše Bosne i Hercegovine”, ističe na početku razgovora za Anadolu Agency (AA) Mensur Graca.

Graca je izuzetno ponosan na kontinuirano emitiranje programa “BH Radija Odense”, koji je prošle sedmice proslavio svoje 400. izdanje.

Proslava značajnog jubileja posebna je i iz razgloga što je održana u potpuno novom studiju.

“Iako je naš radio s radom počeo prije 1. marta 2009. godine, značajno je spomenuti ovaj datum, jer od tada pa sve do danas on nije prekidao svoj program. Kroz ‘BH Radio Odense’ prodefilirali su mnogi, koji su svojim dobrovoljnim angažovanjem željeli pomoći bosanskohercegovačkoj zajednici na danskom ostrvu Fyn. ‘BH Radio Odense’ je prošle sedmice emitovao svoju 400. jubilarnu emisiju i to iz potpuno novog studija s novom tehnikom. Prvi put u ovih devet godina javili smo se iz vlastitih prostorija. Do sada je to bilo uglavnom iz studija nekih drugih radio-stanica ili iznajmljenog prostora. Novi uvjeti rada su nam, naravno, dobar podstrek za stvaranje još boljeg i, nadamo se, dužeg programa”, kaže Graca.

Ovaj radio kontinuirano djeluje u okviru “Indvandre Radio” (useljenički radio) na frekvenciji FM 107,1. Program emituje u svom redovnom terminu svakog utorka od 17.00 do 19.00 sati na bosanskom jeziku.

– Fokus na humanitarne aktivnosti –

Iako je ekipa koja uređuje i vodi aktivnosti “BH Radija Odense” malobrojna, mogu se pohvaliti s mnogo značajnih aktivnosti koje provode.

Pored saradnje s ostalim bh. organizacijama u Danskoj, s ciljem okupljanja građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, glavni fokus im je na humanitarnim aktivnostima u svrhu pomaganja svojim sugrađanima u Bosni i Hercegovini koji su iz različitih razloga u stanju potrebe.

“BH Radio Odense” je medijski pokrovitelj udruženja s bosanskohercegovačkim predznakom, koja djeluju u Odenseu i ostatku Danske.

“Redovnu saradnju imamo i s jedinim printanim bosanskohercegovačkim glasilom u Danskoj, koje nosi naziv ‘BH Glas’. Naš radio ima redovnu saradnju i s humanitarnom organizacijom Bošnjaka Danske ‘Most-Bro’, s kojom imamo dosta zajedničkih ciljeva. Bavimo se i humanitarnim radom, jer nažalost još uvijek u Bosni i Hercegovini ima onih koji su u stanju potrebe. Molbe za pomoć još uvijek dolaze i na našu adresu. Do sada smo organizirali desetine humanitarnih akcija s ciljem pomoći pojedincima, sportskim klubovima te obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini”, ističe na kraju razgovora Graca.

Admir Lisica (AA)

Related posts

NA OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BIH U STUTTGARTU: ČLANOVI KUD-a MLADI BISERI “ZAPALILI” DEGERLOCH!

Editor

Sarajevo: Bosna International Forum predstavio servis za dijasporu

Editor

Ramazan u restoranu Tešnjaka Belmina Čostovića u Njemačkoj: Iftari kao u Bosni, topa, somuni i bosanski specijaliteti

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment