BiH dijaspora

Meaz Hajdarović dizajner na Facebook-u: Obrazovanje će izvesti Bosnu iz ratne sjene

Meaz Hajdarović zaposlen je u Facebook-u kao viši dizajner proizvoda (Senior product designer). Meaz je rođen u Čapljini 1991. godine, neposredno pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Roditelji su se propatili, borili i žrtvovali za Meaza i njegovog brata.

Nakon rata Meazovi roditelji su emigrilali u SAD tražeći bolju budućnost za svoju djecu. U toj brizi posebno su se posvetili da svojim sinovima obezbijede da imaju temelje za obrazovanje i uspjeh.

– Tragedije koje su se dogodile u prvih 5 godina mog života i priče koje su moji roditelji dijelili da ne zaboravim uvijek su bili motivacioni faktor koji me tjerao da budem najbolji što mogu u svemu što radim kako bih se zahvalio mojim roditeljima na njihovom žrtvovanju, – kaže Meaz.

Na pitanje o visokom obrazovanju i razvijanje ljubavi prema dizajnu, rekao je:
– Studirao sam političke nauke na Univerzitetu u Čikagu, ali ubrzo nakon završetka studija počeo sam da shvatam svoju strast prema tehnologiji i dizajnu. Počeo sam se učiti kako dizajnirati preko interneta dan i noć. Izradio sam svoj portfolio dizajnerskih projekata, a na kraju me za prvi posao kontaktirao izvršni direktor marketinške agencije. Od tada, uvijek nastojim nastaviti školovanje za boljeg dizajnera. Zbog te kontinuirane želje da budem bolji, uspio sam se zaposliti kao trenutni posao višeg dizajnera proizvoda na Facebooku, kaže ovaj nadareni mladić.

Meaz o karijari dalje kaže:
– Moju karijeru je teško objasniti nekome ko ne razumije tehnologiju. Dizajn proizvoda uključuje rješavanje digitalnih problema i razmišljanje o tome kakvo bi iskustvo trebalo biti za nekoga ko uzme svoj telefon ili kompjuter i posjeti web stranicu, aplikaciju ili digitalni proizvod. Bez dizajna, ne bi se razumilo kako koristiti Facebook ili bilo koju drugu web stranicu koju svakodnevno koristite.

Želio se Meaz baviti politikom kako bi pomogao građanima BiH, ali se ipak okrenuo dizajnu i tehnologiji:
– Htio sam biti u politici kako bih pronašao način da pomognem drugim Bosancima i Hercegovcima, ali shvatam da postoji mnogo načina da se pomogne. Cilj ove moje priče je da nadahne druge studente u BiH zainteresirane za dizajn i tehnologiju da slijede svoje snove i shvate da ako nastave učiti i dostižu više, moguće je da će imati vrlo uspješnu karijeru i utjecaj na generacije koje dolaze. Obrazovanje je okvir svakog velikog društva, to je što će izvesti BiH iz ratne sjene i u centar pažnje sa našim bogatstvom pametne i nadarene omladine, zaključio je on.

Imate Facebook profil i kada objavite nešto na njemu, sjetite se da ulogu u kreiranju ima Meaz Hajdarović, Senior product designer.

Mirzet Mujčić / Bošnjaci. net

Related posts

CIK poslao glasački materijal u dijasporu, ali veći broj osoba nije dobio svoje glasačke listiće

Editor

Katarina Carroll rođena Bošnjak porijeklom iz Ljubuškog: Prva žena na čelu policije u Australiji

Editor

Bosanskohercegovačka dijaspora daje podršku porodicama Memić i Dragičević u njihovoj borbi za pravdu

Leave a Comment