BiH

Univerzitet u Tuzli prvi u BiH dobio klastersku akreditaciju za studijske programe za bosanski i engleski jezik

banner

Prva visokoškolska ustanova u BiH kome je dodjeljena klasterska akrediotacija za studijski program na Filozofskom programu za engleski i bosanski jezik je Univerzitet u Tuzli i postala je vlasnikom klastera.

U povodu dodjele akreditacije u Univerzitetu u Tuzli prisustvovao je i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH , Enes Hašić.Prema njegovim riječima Univerzitet u Tuzli do sada u dva navrata prošao je institucionalnu akreditaciju , a prvi puta se sada uradili akreditacija studijskih programa. Univerzitet u Tuzli je jedan od najstarijih visikoškolskih ustanova u BiH , te ima kvalitet i akreditaciju koja je dodjeljena predstavlja potvrdu kvalitete od nezavisne komisije stručnjaka , naglasio je direktor Agencije za razvoj, visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH, Enes Hašić.

Prošle godine smo donijeli program akreditacije i odmah smo pripremili program za sedam studijskih odsjeka i ulažemo da pomognemo i unapredimo programe te je Univerzitet postao prva akreditovana ustanova u BiH , istakao je prof.dr. Damir Zenunović.

Akreditacija obuhvata sedam studijskih programa prvog i drugog ciklusa studija, potvrđuje napor koji ulažemo u kontekstu poboljšanja kvaliteta visokog obrazovanja.Želimo postići visok kvalitet na svim studijskim programima koji će biti na engleskom jeziku .Nadamo se da će biti zanimljiv i studentima iz inozemstva , koje želimo imati od iduće godine, istakao je ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

U aprilu prošle godine Senat Univerziteta je usvojio plan akreditacije studijskih programa po modelu klastera. Intenzivno smo radili aktivnosti i rezultat toga je dodjela rješenja o akreditaciji klastera na Filozofskom fakultetu. Prošle godine je urađen akcijski program , izvještaj za tri klastera na Filozofskom fakultetu , tokom ove godine planiramo još četiri. Cilj nam je da do naredne institucionalne reakreditacije koja slijedi u aprilu 2026 godine da izvršimo akreditaciju svih studijskih programa, naglasila je rektorica Univerziteta u Tuzli , Nermina Hadžigrahić.
Članovi rektorata Univerziteta u Tuzli žele poboljšanje obrazovnopg procesa u svim segmentima obrazovanja, te preuzimaju liderske pozicije, na državnom nivou, istanuto između ostalog ovom prilikom.
 

Duška REBIĆ

Related posts

Sud BiH / Potvrđena optužnica u predmetu ‘Respiratori’

Urednik BiH Info Desk

Veliki uspjeh: Pet medalja za BiH na svjetskom takmičenju masera

BHD Info Desk Administrator

NAKON TRI DANA PJEŠAČENJA: U Potočare stigli učesnici Marša mira 2021

Editor

Leave a Comment