Pogledi

IGK traži smjenu ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa

banner

IGK Reakcija na skandal koji je napravio ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ.

Tražimo od Predsjedavajučeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da odmah pokrenu proceduru smjene ambasadora BiH u Srbiji.

Nakon što se ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ skandalozno, anticivilizacijski i prije svega antidržavni zahvalio Aleksandru Vulinu, direktoru srbijanske obavještajne službe, zbog zbrinjavanja dvije bosanskohercegovačke studentice koje su javno veličale zločine i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića čime je direktno počinio nedozvoljene radnje prema državi koju predstavlja i od koje je dobro plačen, tražimo hitno otvaranje procedure za smjenu navedenog ambasadora.

Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite države koja ih dobro plaća. Ako se ambasador ne opozove, to onda može pokazati da se nedisciplina i nepoštivanje vlastite države isplate. Da postaju bitniji u očima onih koji su ih poslali, ali i antibosanske koalicije koja ih podržava u lobiranju protiv države BiH.

Mi trebamo diplomate koji će istinski braniti i jačati državne interese. Ambasadori ne smiju da favorizuju nikakvu političku ideologiju ili opciju, oni trebaju da brane i jačaju državu BiH.

Takvi rušitelji države BiH se kontinuirano šalju na diplomatske pozicije. Takvi ambasadori proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno je diplomatski predstavljaju. 

Nijedan ambasador koji ućini štetan postupak po BiH ne smije ostati isključivo u zoni odgovornosti samo onog člana Predsjedništva BiH koji ga je predložio. Ustavna kompetencija i odgovornost za vođenje vanjske politike je na Predsjedništvu BiH kao državnoj instituciji.

Institut zas istraživanje genocida Kanada

Related posts

Ovo su svi granični sporovi na Balkanu. EU upozorava da se moraju riješiti

Kad Dodik kihne, ja preventivno kupim Tylol Hot!

Urednik BiH Info Desk

EMIR SULJAGIĆ – 9. JANUAR – Oni govore naglas, samo ih treba slušati

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment