BiH

Tuzlanski Univerzitet bilježi napredak na svjetskoj listi za više od 700 mjesta

banner

Stranica Webometrics koja se bavi  rangiranjem svjetskih univerziteta izdala je julsku listu najboljih univerziteta koji su rangirani prema tri kriterija, utjecaju, otvorenosti i izvrsnosti.Na listi je rangirano 46 univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini.
Na prvom mjestu u BiH Nalazi se Univerzitet u Sarajevu, slijedi ga Univerzitet u Banjoj Luci, zatim Univerzitet u Tuzli. Četvrti je Internacionani Univerzitet u Sarajevu , dok je na petom mjestu Sveučilište u Mostaru.Na šestom mjestu je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a na sedmom Internacionacionalna BURCH Unverziteta Sarajevo.
Prema tim podacima na ljestvici su napredovali Univerzitet u Banjoj Luci koji je sa četvrtog mjesta 17 januara ove godine došao na drugo mjesto , zatim Univerzitet u Tuzli koji je sa petog mjesta sada plasiran na treće , te Sveučilište u Mostaru koje je sa sedmog mjesta u januaru sada popeo se na peto mjesto.
BH .Univerziteti na svjetskoj ljestvi
Na svjetskoj ljestvici se nalaze Univerzitet u Sarajevu na 1.576 mjestu najboljih sveučilišta u svijetu .Ova visokoškolska ustanova na ljestvici je nešto bolje rangirana nego u januaru ove godine kada  je bila na 1.593 mjestu.Druga rangiorana u našoj zemlji, a 28,45 u svijetu je Univerzitet  u  Banja Luci koji se u januaru ove godine nalazi na boljem 1864 mjestu.
Na 3183 mjestu u svijetu nalazi se Sveučilište u Tuzli koje je napredovalo sa 3913 mjesta 17 januara, dok je na 3909 mjestu Internacionalno Sveučilište u Sarajevu lošije nego u januaru kada je bilo na 3753 mjestu.Na petom mjestu u BiH , 4253 mjestu u svijetu smješteno je Sveučilište u Mostaru koje je na ovom mjestu napredovalo za 4316 mjesto na kojem se nalazilo u januaru ove godine. Na 4488 mjestu slijedi ga Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na 4664 je Internacionalno BURCH Sveučilište u Sarajevu ,dok je na 5623.mjestu Sarajevska škola nauke i tehnološki Univerzitet u Bihaću je na 3666 mjestu. Univerzitet u Zenici je na 5707 mjestu,  Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na 6379 mjestu.
  Duška REBIĆ  

Related posts

Denis Zvizdić napustio SDA: Odluka nije bila laka

Urednik BiH Info Desk

ZAVRŠENI PROTESTI: “Nek sjaše i Kurta i Murta”

Urednik BiH Info Desk

Na današnji dan prije 17 godina umro je Alija Izetbegović: Specijalno izdanje STAVA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment