Biznis

Povećati broj putnika pomaže aerodromima i bh. privredi

banner

Ministar komunikacije prometa BiH EdIn Forto je razgovarao u Sarajevu sa rukovodstvom aerodroma u BiH i Direkcije za civilno zrakoplovdstvo BiH  (BH DCA) sa namjerom da se potakne i unaprijdi zračni promet u BiH.

Prema riječima ministra Forte , to je pokušaj da se zauzme zajednički stav o tome šta državni nivo može uraditi da se pomogne zračnom prometu, te smatra da je broj putnika jedino mjerilo da li aerodromi posluju dobro. Cilj je povećati broj putnika jer to pomaže aerodromima , ali i lokalnoj privredi i privredi cijele BiH. To je jedino mjerilo za aerodrome i to želimo da pomognemo, te očekujemo da odluke donesemo zajedno, za razvijanje aerodroma. Ako ne raste broj putnika, nema razvoja, naglasio je Forto.

Direktor BHDCA Čedomir Šušnjar ističe, da je BiH umnogome zaostaje za Evropskom unijom, što je slučaj i kod zračnog saobraćaja.BHDCA nije jedina koja je zaslužena za bh aerodrome, ali će učiniti sve da situacija na aerodromima bude poboljšana.Svi aerodromi treba da teže povećanju prometa putnika iako ima određenih administrativnih barijera sa aspekta posmatranja aviokompanija koje saobraćaju na našem prostoru, istakao je direktor BHDCA Šušnjar.

Izvršni direktor Zračne luke Mostar Ibrica Berberović se zahvalio ministarstvu što je prepoznalo probleme koje imaju aerodromi u težnji da naprave veći promet i finansijsku stabilnost tih poslovnih subjekata .Dogovorili smo da napravimo radnu grupu koja će napraviti zajednički prijedlog koji će dugoročno unaprijediti razvoj i povećanje saobraćaja na svim aerodromima u BiH i time osnažiti insitucije BHDCA , naglasio je Berberović.

Neophodno je ojačati BHDCA ne samo u finansijskom , negi i u smislu državnog regulatora koji je zadužen za procese u BiH , o avijaciji, aerodrome, kompaniju i kontrolu letenja, naglasio je izvršni direktor za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju aerodroma Sarajevo , Elvedin Begić.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević je istakao , da je interes tog menadžmenta tog aerodroma što veći broj putnika i da služe interese šire društvene zajednice.

Ovaj sastanak ministra Forte sa rukovodstvom aerodroma u BiH i BHDCA je bio prvi u nizu koji su planirani u cilju poboljšanja aviosaobaćaja u BiH, istaknuto je ovom prilikom.

Duška REBIĆ 

Related posts

“Srebrena malina” kupila respiratore preko crnogorske firme, plaćeni 3,9 miliona eura ekskluzivno otkriva Klix.ba

BHD Info Desk Administrator

Projekt “Challenge to change”: Švedska za 150 kompanija u BiH izdvojila četiri miliona eura

Koronavirus: Neki trgovci su preplavljeni potražnjom njihove robe

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment