Zanimljivosti

Otvorena izložba „Biseri tuzlanske arhitekture“

banner

U organizaciji Arhiva TK, MS Građevinsko- geodestske škole Tuzla , Društva arhivskih zaposlenika TK u okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“ , otvorena je izložba „Biseri tuzlanske arhitekture“.
U galerijskom prostoru ove kulturne ustanove predstavljeni su panoi i makete značajnih tuzlanskih objekata, sakralni objekti koji su sijali sa svojim značajem za sva vremena koja su opet se svojim predstavljanjem pred publikom opet „oživjeli“ na jedan nezaboravan način.

Izložba je zainteresovala tuzlansku publiku koja je prisustvovala u velikom broju , predstavnici javnog i kultirnog života Tuzle, učenici tuzlanske gimnazije sa prefesoricama Adisom Mujezinović i Almom Berbić uz učenike JU Gređevinsko-geološke škole predvođene prof. Jasminkom Dropić.
Prisutnima su se obratili v.d. direktor JU Arhiva TK, mr.sc. Omer Zulić, direktor JU MS Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević, učenica Alisa Tufekčić , jedna o autorica mekete tuzlanskih objekata na izložbi, gradonačelnik Tuzle dr.sc.Zijad Lugavić i pomoćnica ministra za kulturu Amela Mehmedović(u ime Ministarstva za kulturu, sport i mlade).

Na izložbi prisutne je pozdravio gradonačelnik gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić , te istakao da je izložba napravila prvi korak ka budućnosti s ciljem sjećanja na prošlost, na kojoj su predstavljeni svi važni objekti koji su izgrađeni u vrijeme Austrougarske vlasti, ali mnogi su porušeni i nestali od tonjenja grada, a neki su ostali  među nama kao svjedoci tog vremena.

Direktor Arhiva TK,Omer Zulić je istakao, da je ova izložba prva u obilježavanju manifestacije Dana kulturnog naslijeđa i važna je  po uspostavljanju saradnje sa mnogim kulturnim ustanovama i školama . Projektom su predstavljeni, Behram-begova džamija, Saborni hram Uspenja  Presvete Bogorodice i Vladičin dvor, Rimokatolička crkva , te Franjevački samostan Svetog Petra i Pavla .Planiramo da nastavimo sa realizacijom i da obuhvatimo i mnoge druge značajne  tuzlanske objekte, kao što su Barok, Musala, Austrijska pošta, Hastahana i druge koje su ostavile trag u historiji Tuzle, naglasio je Zulić.

Prema riječima jedne od autorice zložbe, Hatidže Fetahagić, Arhiv je pripremio naučnu i arhivsku građu, a učenici Srednje građevinsko-geodestke škole Tuzla makete za sakralne i kulturno-istorijske spomenike jer su spomenici jedna od glavnih spona za postojanje i egzistiranje različitih kultura unutar jedne društvene zajednice što su bile značajne od Srednjeg vijeka do danas, istakla je Fetahagić.

Maketu nekadašnje Katoličke crkve u Tuzli iz 19.stoljeća za dva mjeseca je  uradila je AlIsa Tufekčić , učenica četvrtog razreda Srednje Građevinsko-geodetske škole u Tuzli , te je istakla da je bilo teško raditi sa malo dokumantacije, ali sam završila i drago mi je da sam učesnik ove izložbe, ističe Tufekčić.

Sa ponosom i zadovoljan je i direktor Srednje građevinsko-geodetske škole, Kadrija Ibiševićkoji , koji ističe da mu je drago da su njegovi učenici na izložbi koji su predstavili radove koje su radili sa zadovoljstvom.Ova škola je napravila i mnogo druge aktivnosti jer ova  škola nosi ljubav prema svom gradu i sa entuzijazmom su radili. Drago mi je i da smo uspostavili saradnju sa ArhivomTK na tom planu, istakao je direktor Ibišević.
Izložba „Biseri tuzlanske arhitekture“ biće postavljena na Sonom Trgu Tuzla u Izložbenom prostoru JKP „Saobraćaj i komunikacije“  do 17. oktobra ,da je može pogledati mnogobrojni posjetioci , sa ciljem upoznavanja arhitektonske raznolikosti i ljepote Tuzle. 

Duška REBIĆ

Related posts

O R A O

Bijeli golub ponovo (ne) leti 490  /  PodUzgredBudiRečeno: VELIKA PRILIKA ZA ”BINGO”

Copo Sejo

Bijeli golub ponovo (ne) leti 477: TREŠNJE AMIRA ĆORIĆA I ”IZBJEGLICA” BAJRO   

Copo Sejo

Leave a Comment