Zanimljivosti

Njemačka: Vlada uvodi nove financijske naknade za djecu 

banner

Njemačka vlada dala je zeleno svjetlo za uvođenje nove financijske naknade za djecu Kindergrundsicherung, koja će zamijeniti dječji doplatak (njem. Kindergeld). Za prvu godinu uvođenja, 2025., dodatni troškovi se procjenjuju na oko 2,4 milijarde eura – no taj iznos bi se mogao i više nego udvostručiti, piše fenix-magazin.de. Nakon višemjesečne rasprave, Vlada je odlučila uvesti naknadu Kindergrundsicherung – osnovnu sigurnost djece. Cilj projekta je objediniti, a u nekim slučajevima i proširiti nekoliko državnih naknada, od dječjeg doplatka preko građanskog doplatka do dječjeg dodatka za obitelji s niskim primanjima.

Obiteljima koje su prije imale pravo na novac od države, ali ga nisu primale zbog neznanja ili birokratskih prepreka, sada će biti dostupno sve kroz jedinstvenu platformu. Kindergrundsicherung bi se trebao početi isplaćivati 2025. godine Zakon je zamišljen kao projekt Vlade za borbu protiv siromaštva djece. Nacrt zakona trebao bi se naći na dnevnom redu Bundestaga. Prema SPD-u, usvajanje u Saveznom vijeću planirano je za početak veljače 2024. godine.

Osnovna skrb za djecu trebala bi biti uvedena 2025. Međutim, nije jasno mogu li isplate započeti prema planu 1. januara 2025. Zavod za zapošljavanje, čiji će obiteljski fond ubuduće biti raditi kao obiteljska služba, smatra da je to nerealno s obzirom na potrebne tehničke pripreme. Troškovi za ovu naknadu bi se mogli više nego udvostručiti. Koalicija prvotno procjenjuje oko 2,4 milijarde eura dodatnih troškova za 2025. godinu. Ako se korištenje osnovnih dječjih beneficija poveća, troškovi bi sljedećih godina mogli porasti do šest milijardi eura, kažu iz vladinih krugova.

Projekt je posljednjih tjedana više puta izazvao nesuglasice u vladajućoj “Semafor-koaliciji”. Konkretno, ministar financija Christian Lindner iz FDP-a i ministrica obitelji Lisa Paus iz Zelenih raspravljali su o financiranju. Krajem kolovoza konačno su postigli dogovor, pišu njemački mediji. Njemački mediji navode kako će svako dijete primati minimalno 250 eura osnove plus dodatke. Mediji navode kako će pojedine obitelji dobiti i do 600 eura doplatka po djetetu.

Related posts

Nagrada u pravim rukama: Lejla Ćatić dobitnica ordena počasne časnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (OBE)

Svadba decenije u Krajini, 1.000 zvanica uživalo u Kozarcu

Editor

“Štrajk vlasti”: Još jedan skeč iz “Top liste nadrealista” pretvorio se u stvarnost

Editor

Leave a Comment