BiH dijaspora

Gradonačelnik Grada Tuzle Zijad Lugavić razgovarao sa USAID-om o ekonomskom razvoju i saradnji sa dijasporom

banner

Gradonačelnik Tuzle , dr.sc.Zijad Lugavić ugostio je u Gradskoj upravi predstavnike Američke agencije za međunardni razvoj (USAID).Na sastanku su prisustvovali Karl Wurster , direktor za ekonomski razvoj USAID-a i Erol Mujanović zamjenik direktora za ekonomski razvoj.Razgovarano je o unapređenju saradnje između Tuzle i USAID-a te ekonomskom razvoja grada sa posebnim fokusom na razvoj turizma i jačanju veza Tuzle sa dijasporom, kao i o potencijalimaTuzle i načinima na koje može doprinjeti u razvoju.
Gradonačelnik Lugavić istakao je važnost unapređenja digitalnih usluga Gradske uprave, kako bi se građanima u dijaspori pružili kvalitetan servis.Naš glavni fokus je na građanima i njihovim potrebama.Digitalna transformacija Gradske uprave omogućiti će nam da pružamo bolje usluge našim građanima i dijaspori u čitavom svijetu, kazao je gradonačelnik Lugavić. 

Gradonačelnik Lugavić predstavio je dosadašnje ostvarenje u oblasti razvoja turizma i ekonomskog razvoja.Istaknuto je da je prepoznat potencijal  dijaspore te je razgovarano o mogućnostima unapređenja odnosa i otvaranju mogućnosti za što boljom saradnjom sa dijasporom, što će se ostvariti kroz funkcionisanje mehanizma poslovnog savjeta dijaspore za dalji razvoj Tuzle. Istaknjuta je važnost njene digitalne transformacije što je svakako jedan od razvojnih planova Gradske uprave.
Gradonačelnik i predsjednik USAID-a složili su se da će modernizacija  Gradske uprave i usluga biti ključni za postizanje ovih ciljeva.

Sastanak između gradonačelnika Tuzle i  predsavnika USAID-a je važan korak prema jačoj ekonomskoj budućnosti  Grada i bližoj saradnji Tuzle sa dijasporom.Grad ostaje predan unapređenju života svojih građana i stvaranju povoljnog okruženja za ekonomski rast i razvoj.

Duška REBIĆ

Related posts

Ukoliko pandemija dozvoli, Ryanair u maju planira nastaviti letove za Banju Luku

Editor

Albany: Svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Finska: Održani izuzetno posjećeni konzularni dani

Editor

Leave a Comment