Gastro

 „18. Medena Tuzla 2023“ u punom sjaju na Trgu Slobode

banner

U organizaciji Saveza pčelara Tuzlanskog Kantona uz suorganizatore UP Tuzla i svih gradskih i općinskih Udruženja pčelara članica Saveza pčelara TK organizovali su 18.Međunarodni sajam pčelarstva „Medena  Tuzla 2023“, koji je obasjao sa svih strana Trg Slobode u Tuzli. Organizatori uz dolazak pčelara sa svih strana svijeta pripremili su i kulturni program uz muziku i kola čiji su zvuci odjekivali Trgom Slobode i oduševili i sve prisutne, ali i pčelare koji su u svojoj duši mnogi osjećali zadovoljstvo svojim dolaskom na ovu manifestaciju. Na svojim štandovima koji su za ovu prilku bili i posebno pripremljeni, mnogi su istakli i certifikate ,  diplome i zahvalnice koje se ranije dobijali.
Mnogi pčelari koji su stigli iz brdovitih predjela željeli su da istaknu svoje proizvode sa pčelama sa kojima često idu na ispašu u druge krajeve sa kojima da osjete i one draž planine.Sa svojim proizvodima i meda i pčelinjih proizvoda od meda sa ponosom žele da obraduju kupce u Tuzli , koji su već stigli na Trg Slobode rano da razgledaju štandove i njihove proizvode koji zlata vrijede jer su posebni za zdravlje čovjeka.

Među mnogobrojnim pčelarima su i Abdulah Bikić iz Maoče, Pčelarstvo Ahmić iz Tešnja, Pčelarstvo Hozić iz Matuzica –Doboj, Pčelarstvo Petković , Zdravlje sa Romanije, Pčelarstvo Šobić i mnogobrojni pčelari iz Tuzle, među kojima su prepoznatljivi i Pčelarstvo Hidanović i Pirić koji su prisutni na svakom sajmu u Tuzli. Svi pčelari kupcima ističu posebno tri vrste meda i razne druge proizvode od meda i sirupe, polen i mješavine na bazi meda, ali i rakiju medovaču pojedini .Cijena meda se kreče negdje oko 25 KM, ali neki su spustili cijenu i na 20KM, Bez obzora što je prethodna godina bila teška za pčelare.

Prisutne je pozdravio predsjednik Saveza pčelara Tuzlanskog Kantona,Senad Hodžić , te ovom prilkiom podsjetio, da se od 2006 godine organizuje sajam, a ove godine imamo po deveti put hemijeske analize uzoraka meda zahvaljujući mašem emeritusu  prof.dr.Midhatu Jašiću. Pristiglo nam je 500 uzoraka iz 15 država.Inače naš Savez okuplja 13 Udruženja sa 1.200 pčelara koji imaju 35.000 košnica.Na Sajmu je prisutno 60 izlagača , a stručni žiri će dodjeljivati nagrade u različitim kategorijama, istakao je predsjednik Saveza pčelara TK Senad Hodžić.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović je pozdravio prisutne , te istakao d je Vlada Tuzlanskog kantona u ovoj godini podržala Sajam sa 481.000 KM,a resorni ministar Fedahija Ahmetović koji je otvorio sajam  je istakao, da će Vlada TK i u narednom periodu podržavati pčelare jer su svjesni značenja pčelijnjeg fonda.
Ovom prilikom prvog dana sajma podiljene se zahvalnice i organizatorima i Vladi TK , a drugog dana sajma u terminu od 12 sati će se podijeliti i Certifikati, diplome, medalje, nagrade za najmed sajma(digitalna vaga) , pehari za najbolje ocijenjene vrste meda, pehari za najbolje ocijenjene medove po regijama BiH i inozemstva. 

Duška REBIĆ 

Related posts

Nova riječ u hrvatskom jeziku: “Hrvati ‘prekrstili’ ćevape”

Urednik BiH Info Desk

Raspored za doručak, ručak, večeru i užinu vrlo važan za zdravlje

Urednik BiH Info Desk

Ćevapčići na 30. mjestu najboljih tradicionalnih jela na svijetu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment