Zanimljivosti

Projekat zaštite Boračkog jezera i vraćanja riječnog raka u jedan od bisera naše zemlje

banner

Bosna i Hercegovina je u cijelom regionu poznata po svojim prirodnim ljepotama, a Boračko jezero jedan je od prirodnih bisera naše zemlje, koji ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište svih stanovnika BiH, ali i turista iz regiona. Upravo zbog toga mnoge organizacije ukazuju da svi zajedno trebamo čuvati i očuvati Boračko jezero.

„Eko selo Boračko jezero“ tako je iniciralo projekat “Zaštita bioraznolikosti Boračkog jezera i povratak autohtonih vrsta u njihova prirodna staništa – vratimo riječnog raka Astacus astacus L. u Boračko jezero” koji će trajati 20. i 21. oktobra.

– U sklopu projekta bit će održan okrugli sto – panel diskusija na temu “Zaštita bioraznolikosti Boračkog jezera i povratak autohtonih vrsta u njihova prirodna staništa – vratimo riječnog raka Astacus astacus L. u Boračko jezero”. Cilj ovih projektnih aktivnosti jeste, prije svega, da se predstavnici relevantnih lokalnih institucija/lokalnog stanovništva/vlasnika i upravitelja objekata i drugih korisnika stalnih i privremenih objekata u neposrednoj blizini Boračkog jezera, ali i šireg područja, kao i ostale zainteresovane strane, upoznaju sa bioraznolikošću Boračkog jezera, te informiraju zašto je bitno zaštititi ovaj ekosistem i zašto se mora djelovati promptno da bi se zaustavilo njegovo dalje narušavanje, odnosno na koje načine djelovati da  bi se spriječilo njegovo zagađivanje. Koje su to akcije koje treba preduzeti da bi se spriječio negativan utjecaj na ovaj ekosistem, popravilo njegovo trenutno stanje i na koji način mogu djelovati da bi se očuvao, za buduće generacije – poručuju organizatori projekta.

Okrugli sto počinje u petak, 20. oktobra u 16 sati u kongresnoj Sali hotela „Garden City“ u Konjicu, a panelisti će biti stručnjaci iz sfere ekologije, očuvanja i zaštite okoliša, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave. 

– Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu i rezervaciju mjesta. Uz brojne predviđene aktivnosti plan je da se, zajedno sa lokalnom zajednicom i vladajućim strukturama, pronađe adekvatno rješenje koje bi zaustavilo daljnje onečišćenje jezera i sačuvalo ovaj prirodni biser od daljnjeg uništenja, te postepeno vratilo authohtone vrste u njega (npr. riječni rak Astacus astacus L.). Krajnji cilj je da se stvori održivi plan razvoja ovog područja uz minimalan utjecaj na okoliš. U konačnici, želja i cilj ovog projekta je da se pokrene inicijativa energetskog, odnosno kanalizacionog prstena oko Boračkog jezera sa kolektorom za pročišćavanje otpadnih voda. Projekat su podržali Grad Konjic, hotel „Garden City“, Turistička zajednica HNK/HNŽ, „Igman“ Konjic, „Ekopak“ Sarajevo, a medijski pokrovitelj je BHT 1. U sklopu projekta planirana je akcija čišćenja i uređenja priobalnog dijela Boračkog jezera uz učešće velikog broja volontera iz Konjica i Sarajeva, za koje će se, pored akcije čišćenja, organizovati i stručna radionica s ciljem jačanja ekološke svijesti svih učesnika – naglašava organizator projekta.

P.R.

Related posts

Socijalna nejednakost u Evropi

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 461: NIJE DRINA ZA SVAKOGA

BHD Info Desk Administrator

Illinois Holocaust Museum: Witnessing the Struggle for Justice

Leave a Comment