Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 506: ARHITEKTI SE OD SRCA UKLJUČILI

banner

Jedna sasvim dijasporna i kako to (ne)ide kad pretekne srca za rodnom grudom.

Piše: Sead Hambiralović

Iako sam ovih dana u velikom poslu, nemal zaredanih dramaaa, rado prihvatio izenadni prijedlog da sa prijateljima posjetim zanimljivu turističku destinaciju i uživo čujem slogan: SELO TURIJA  U DVA REDA, NI ŠEHER TUZLA BOLJE NE IZGLEDA!

Nastavak na stranici GljivaMira pod naslovom “Vedrina u kampu Zahade”-  obratiti pažnju na “ozračja” 4 postavljena fotosa! A od posjete ne bi bilo ništa da Zeir Redžic iz Amerike nije javio da će odmah započeti sa prevođenjem važnog matrijala i za 6-7 sati poslati. 

ZNANE DIJASPORNE MUKE: Oko spomenutih “drama”, kao utjeha da su mnogi koji su se vraćali iz svijeta da pomognu, grade, (pr)osvijetle zavičaj slično prolazili.

Ovo je nešto drugo, vele od “šireg značaja”- bilo je i novaca! Ne računati koliko se (in)direktno “investiralo” u 30-godišnju priču o GljiviMira. Pa da norveški arhitekti zadžabe urade idejni projekat, a švedski Lennart  Karlsson (na fotosu u sredini) nadogradi u dječiji grad GM –  takođe kao sponzorski dar! A sva iskustva se plaćaju. I koja “sreća” da 97. nisu stigli onih 6,5 miliona dolara. Učas bi se IMT- braća prvo namirila.   

Oko zadnje tri teške godine, nakon definitivnog povratka, više se ne treba nićemu čuditi. Svako je u svom ”filmu” samo što je ovaj ušao u nevjerovatnu završnicu ako se zakoluta regionalni projekat DaBudeBolje & GljivaMira – razvoj mira, turizma, obrazovanje mladih, ekologija i zdravlje.Obaška biznis- “sveukupno” moglo prestići Međugorje i Visočke piramide.

S k i m…?!, a sve na relacijama majkine Tuzle i očevog Zvornika. Šta se izdogađalo sa prvim gradom moglo pod vjerovali ili ne.“Dok sam ja na čelu ovdje GljivaMira neće biti izgrađena..!”, preneseno. Ostalo po privatnoj liniji i taj sam koji se trebao ljutiti! Ni hvala što sam nešto pomogao u Oslu, pa “ono” na Banji, onda klasična zloupotreba položaja, a sveukupno golemo koštala ta suluda vlastodržačka- zadnja od prije nekoliko dana!

Tako je kada u domaji nečije ambicije izmaknu kontroli. Da ne nabraja ko je sve “rastjeran”, a tri su razloga što sam i pored svega objavio knjigu Panonika, priče sa slanih jezera – za šire biće prilike. A “problem s Tuzlom” ima detaljno u feljtonu od 12 nastavaka, naslov “Tri knjige i ON”. Uvodni na portalu dijaspore BHDINFODESK, objavljen je 17.05.2021., ostali nastavci na Fb stranici GljivaMira.

Protjeranom iz onakvog grada, pored modra Drina, iznad Kula, malo uzvodno Divič- nema se više šta gore desiti. Pomenuti feljton je izvađen iz “naftalina” zbog zadnjeg sa padom švedske krune i koliko je za tri godine izgubljeno ličnog novca namijenjenog za izgradnju GljiveMira..! E pa, ako ne pretekne najava vedrine, moguće krene (i) sa knjigom “Tuzlanski procesi 2”. A započne u Mandžinoj galeriji kada se okupila “prava Tuzla” na komemoraciji Ćazimu Sarajliću. Ali neka ostanu u miru Nesim Tahirović, Sinan Alić… Ćazima sreo na klupi ispred UKC- a smorenog, sedmicu prije nego će otici. Ima dovoljno, najnovije šta veli sin poznatog slikara Nezira Čorbića, šta veli prof.dr. Nedima Kapidžić Bašić, šta veli…

Sa novim gradonačelnikom nije se ništa promijenilo. Sekretar srdačno primio, ali ne odlučuje, kao ni direktor Panonike. “Odbijenica” je bila “majstorska”, da se “rasplače” od nakićenih superlative- da se skonta pametnom dosta. Izistinski s olakšanjem odahnuo i odmah okrenuo prema Zvorniku, link: https://bhdinfodesk.com/2023/07/12/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-480-hajmo-vjezbativedrinu-zvornik-saslusao-inicijative/

Ali u rodnom gradu drugi problemi. Nedovoljna samo ona dva divička sjaja u očima  rodonačelnika povratka, Saliha Kapidžića i legendarnog prijeratnog prvaka Evrope u motonautici Mustafe Tuhčića. I ushićene djevojčice dok je gledala improvizovani perfomans GljiveMira pored jezera. Sve ostalo-  IMT, sumnja, oprez da se neće politički pogriješiti, haman i sa vjerske strane(?!) zbog Kazanbašče koju ne želim “pustiti” da padne u zaborav- dalje ne treba.

BERGENSKA BROŠURA: U Skandinaviji kao nigdje u svijetu. Posebno u obrazovanju- naše ni “mukaet” oko onog štanda na “Kapiji” i priključi inicijativi da se maknu iz prodaje dječije ratne igračke. Na sjeveru još 2004. “poslušali” i ne ponavlja čija je zasluga.

Obradovala nađena bergenska brošura i fotos sa sastanka sa švedskim arhitektom. Nekoliko godina ranije sa slićnim ushićenjem u Leirviku na norveškom otoku Stord, Kolin Anspach i Arnold Holmedal. Kolina više nema, osta za muzejsku zbirku zajednički fotos-  tekst s desna, a ispod skice idejnog projekta u “Sunnhordland avis”- u potpisu Atle Hansen.  

Zato ubuduće opreza, a hoće- neće i zvanično Divič u zasluženu priču i prva GljivaMira ovdje izgradi, ostaje da se vidi. Ganjati više nikoga ne treba! Pa i to u Zvorniku oko foto – safarija “Traži se Don Kihot” i promocije planinarske staze GljivaMira. Haman je negdje zapelo – pretpostaviti razloge…(?!). A izvjesno da se otvaraju vrata Tuzlanskog kantona – već je ponešto najavljeno i u pripremi.

Najbolje uslove za razvoj projekta GljivaMira osnivač Sead Hambiralović je dobio posredstvom Hordaland fylkeskommune (nivo kantona) u Bergen Internasjonale Kulturcenter gdje je imao poziciju sekretara za kulturu. Za dvije godine u EU gradu kulture i turizma ostavio je brojne autorske tragove, a nakon prelaska u Švedsku uspješno nastavio sa OIC- Kulturaliansen u Orebru. Izdvojiti otvaranje dječije galerije i Školu za dječije ambasadore mira. Krenula je inicijativa da se program prenese u Bosnu i Hercegovinu………………….…Zvornički umjetnik imao je veliku podršku i respekt u Skandinaviji, posebno u Bergenu- pisano šta mu je nuđeno da ostane. Takodje od većine ranijih gradonačelnika Zvornika, posebno od nekadašnjeg gradonačelnika Tuzle, Selima Bešlagića. Sa dolaskom “sekretara” na čelo grada doživio najveće blamaže u životu, ali ih je uspio stojički otrpjeti i nastaviti svoj angažman…

___________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja se na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose: Fb grupa BIH DIJASPORA INFODESK ili portal BHDINFODESK. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Familija Bureković prodajom starina i bosanskih predmeta čuva tradiciju

Interpol traga za 91 državljaninom BiH: Najmlađi ima 26, a najstariji 74 godine

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 418: „„RATNIK S NEKIM DRUGIM CILJEM…“

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment