Zanimljivosti

JASMIN SPAHIĆ-OD BIJELOG POLJA DO NACIONALNIH  PARKOVA CRNE GORE 

banner

Jasmin Spahić, rođen 2. aprila 1982. u pitoresknom Bijelom Polju, započeo je svoj životni put kao prvo dijete u porodici koja broji tri sina. Njegova priča duboko je ukorijenjena u porodičnoj tradiciji i ponosu na njihovo naslijeđe koje vuče korijene iz starog Bihorskog sela Crnča kod Bijelog Polja. Danas, i dalje postoje Spahići koji, osim što su naselili mnoge krajeve svijeta, žive u tom čarobnom kutku Crne Gore. Jasmin dolazi iz obrazovane porodice, a njegov otac, Tufo, istakao se kao jedan od pionira iz svog kraja koji je stekao visoko obrazovanje. Nakon završetka studija i sticanja diplome inženjera u Ljubljani, Slovenija, odlučio se vratiti u svoj rodni grad, Bijelo Polje. Svoje iskustvo i znanje steknuto u Sloveniji prenio je na svoju porodicu, uklučujući disciplinu i predan rad u njihovim životima. Jasminova majka, ponosno potiče iz čuvenog bratstva Sijarići iz Bijelog Polja, takođe je doprinijela porodičnom nasljeđu i njihovom obrazovanju. U ličnom životu, Jasmin je porodičan čovjek, oženjen od bratstva Ličina. Njegova supruga Sanela je diplomirani pravnik i radi u pravosudnom sistemu Crne Gore. Imaju troje divne đece, Ema, Zerina i Daris. Ema se ističe kao mlada reprezentativka Crne Gore u rukometu. 

Jasminova porodica, uključujući i njegova dva mlađa brata, uvijek je isticala važnost obrazovanja. Njegova braća su studirala u Turskoj i stekla dragocjeno iskustvo. Stariji brat je radio u Ambasadi Crne Gore u Ankari, a sada radi u diplomatskom predstavništvu Turske u Podgorici. Mlađi brat je obavljao poslove u konzulatu Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Svi trojica žive i rade u Podgorici. Ono što posebno izdvaja Jasmina Spahića je njegova skromnost. Iako bi se mogao pohvaliti porodičnim uspjesima i vezama, uvijek ističe da su on i njegova porodica ostvarili svoje uspjehe isključivo svojim radom, predanošću i stručnošću. Nisu koristili političke veze ni druge privilegije. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, Jasmin je dobio mnoge primamljive poslovne ponude od velikih crnogorskih kompanija. Iako su mu se pružile brojne prilike, odlučio se za Nacionalne parkove Crne Gore kao svoj profesionalni poziv. 

Nakon uspješnog pripravničkog staža, postao je jedna od značajnih figura u ovom preduzeću. Godine 2008. zasniva radni odnos kao stručni saradnik za ekonomske i finansijske poslove finansijskog i generalnog direktora. Nakon toga, napredovao je i postao šef službe za finansijske poslove, a zatim rukovodilac odjeljenja za planiranje, komercijalne poslove i analitiku. Sada, sa ukupno 15 godina radnog iskustva, od kojih je proveo 12 godina na rukovodećim pozicijama, Jasmin trenutno obavlja poslove savjetnika direktora za finansije u Nacionalnim parkovima Crne Gore. Nacionalni parkovi u Crnoj Gori predstavljaju dragocjene prirodne resurse i područja od izuzetne ekološke i kulturne važnosti. Jedan čovjek, Jasmin Spahić, pružio je izuzetan doprinos unapređenju i očuvanju ovih područja putem primjene ekonomskih principa i održivog razvoja. Jasminova tema magistarskog rada na Ekonomskom fakultetu u Podgorici ‘’Ekonomski razvoj zaštićenih područja Crne Gore’’ je takođe značajan doprinos stručnoj i ekspertskoj literaturi iz oblasti ekonomije zaštite životne sredine Međutim, njegova posvećenost i angažman ne završavaju tu. Njegova ekonomska ekspertiza takođe je pomogla u privlačenju investicija i sredstava iz međunarodnih fondova, čime su Nacionalni parkovi Crne Gore dobili potrebne resurse za svoj rad. Jasmin Spahić ne samo da je doprinio ekonomskom uspjehu Nacionalnih parkova Crne Gore već i njihovom očuvanju i promociji.  Osim svakodnevnog posla, bavi se turizmom, savjetovanjem, novinarstvom i pisanjem. Jasmin Spahić nije samo poslovni lider, već i izvor inspiracije za mlađe generacije. Njegova priča o uspjehu svjedoči o tome kako se uz obrazovanje, rad i posvećenost može ostvariti izvanredan doprinos zajednici, bez političkih veza ili nepotrebnih privilegija. Jasmin i njegova porodica predstavljaju pravi primjer ostvarivanja vrhunskih rezultata i rasta od skromnih početaka do postizanja uspjeha.

EKONOMSKA VIZIJA I KULTURNI IDENTITET

U srcu društva u Crnoj Gori, Jasmin Spahić predstavlja simbol zajedničkog napora za bolju budućnost zemlje. Njegovo ime neraskidivo je povezano s ekonomskim razvojem i kulturnim identitetom Crne Gore. Njegova posvećenost unapređenju društva u poslovnom sektoru donosi svježu perspektivu i nadu za prosperitet Crne Gore. Jasmin je član Odbora za ekonomiju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, đe aktivno učestvuje u oblikovanju ekonomske politike i strategija koje će osnažiti zemlju. Njegova uloga je značajna u kreiranju održive ekonomske budućnosti. Njegovo zalaganje za promociju islamske ekonomije u Crnoj Gori kroz Udruženje za promociju i razvoj islamske ekonomije u Crnoj Gori predstavljeno je izdavanjem knjige ”Ekonomija u islamu,” koja pruža dragocjen uvid u islamske ekonomske principe i njihov potencijal u društvenom kontekstu. Prva je ovakva knjiga u Crnoj Gori i jedna od rijetkih u regionu. Ova inicijativa otvara nova vrata za razvoj ekonomske i kulturne raznolikosti. Kao osnivač informativno-poslovnog portala crnagoraturska.com, Jasmin Spahić radi na povezivanju Crne Gore i Turske u različitim aspektima, uključujući poslovanje, obrazovanje, kulturu i zdravstvo. Njegova doprinos prema jačanju bilateralnih odnosa pomaže stvaranju mostova među kulturama. Njegovo učestvovanje u inicijativama za zeleniji Glavni Grad i bratimljenje Bijelog Polja sa turskim gradom Burhaniye svjedoči o njegovoj privrženosti za očuvanje okoline i jačanje međunarodnih veza. Jasmin Spahić sebe vidi kao pravednog, upornog i posvećenog pojedinca, kako svojoj porodici tako i svom poslu i društvenim obavezama. Njegova vizija ekonomske i kulturne budućnosti Crne Gore čini ga inspiracijom za sve koji teže napretku i prosperitetu zemlje. 

Jasmin Spahić je neumorno posvećen jačanju istorijskog i kulturnog identiteta Bošnjaka u Crnoj Gori. Njegovo djelovanje i angažman imaju značajnu ulogu u očuvanju i promociji bogate baštine Bošnjaka u Crnoj Gori. Jasmin Spahić se predano angažuje na jačanju istorijskog i kulturnog identiteta Bošnjaka u Crnoj Gori, pružajući značajan doprinos očuvanju i promociji njihove bogate kulturne baštine. Njegova aktivnost obuhvata širok spektar inicijativa koje unapređuju kulturnu svijest i pomažu u očuvanju naslijeđa svog naroda. Kao član Odbora za ekonomiju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Jasmin Spahić radi na prepoznavanju i podršci ekonomske i kulturne dobrobiti Bošnjaka. Njegova posvećenost je ključna za ostvarivanje specifičnih potreba i interesa Bošnjaka u tim oblastima. Jasmin Spahić, kroz bogat opus profesionalnog iskustva i aktivizma, ostavlja značajan trag u unapređenju različitih aspekata  društva u Crnoj Gori. Njegova predanost i stručnost ogledaju se u mnogim oblastima, a njegova široka paleta interesa obuhvata ekonomiju, kulturu, prirodnu baštinu i obrazovanje. Kroz učešće u brojnim prekograničnim projektima poput onih sa Hrvatskom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, Jasmin Spahić doprinosi jačanju međunarodne saradnje i unapređenju ekonomske stabilnosti Crne Gore. Njegovo angažovanje u projektima koje finansira Njemačka institucija za međunarodnu saradnju (GTZ-GIZ) ilustruje njegovu ulogu u razvoju održivih ekonomskih modela i praksi. Takođe, učešće u projektima koje finansira WWF, međunarodna institucija za zaštićena područja, što nam svjedoči o njegovoj posvećenosti očuvanju prirodne baštine i zaštiti okoline.

Iz bogatih stručnih referenci i iskustva Jasmina Spahića izdvajam: Učestvovao u izradi i implementaciji Projekata prekogranične saradnje IPA Crna Gora-Hrvatska- Crna Gora-Srbija, Crna Gora-Bosna i Hercegovina, Crna Gora-Albanija; Učestvovao u izradi i implementaciji Projekata koje je finansirao GTZ-GIZ-Njemačka institucija za međunarodnu saradnju; Učestvovao u izradi i implementaciji Projekata koje je finansirao WWF-medjunarodna instititucija za zaštićena područja;  Učestvovao u izradi i implementaciji ostalih Projekata domaćeg karaktera u vidu ulaganja u zaštićena područja i Nacionalne parkove Crne Gore; Član je udruženja Sertifikovanih računovođa i revizora Crne Gore; Član je udruženja Nezavisnih procjenivača Crne Gore i Licencirani Ovlašćeni procjenjivač ekonomske struke; Član je  udruženja za promociju islamske ekonomije u Crnoj Gori; Pohadjao seminare i Kongrese Instituta Sertifikovanih računovođa i revizora Crne Gore (2008-2019.god.); Pohađao seminare i dobio sertifikate za izradu Budžeta Crne Gore, Uprava za kadrove (2008-2011.god); Pohadjao seminare upravljanja Javnim nabavkama i dobio sertifikat Uprave za Javne nabavke (2010.god.); Studijski boravci-Nacionalni park Tara-Srbija (2009, 2011.god), Skadar-Albanija 2013.god; Učešće na međunarodnom Kongresu mladih u Ankari (Eskisehir), Turska, 2013.god. Studijski boravci-Republika Turska, Ankara, Bolu, Nacionalni parkovi i zaštićena područja Turske (2021.god. Turska); Učešće u izradi Nacionalnog finansijskog plana za zaštićena područja Crne Gore 2011,2012.god; Učešće u izradi Planova i Programa upravljanja Nacionalnih parkova 2011-2015. god; Učešće u izradi Planova i Programa upravljanja Nacionalnih parkova 2016-2020.god. Učešće u izradi Prostornog plana posebne namjene za NP Prokletije-Plav 2016.god; Samostalno izradio mnoštvo Pravilnika, Projektnih zadataka i Biznis planova u Javnom preduzeću; Samostalno izradio internu procjenu cjelokupne imovine Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore/ 2008.god. Član je ekipe koja je izradila nazavisnu procjenu imovine Nacionalnih parkova Crne Gore, kao asistent; Procjena imovine Vodovoda Prijestonice Cetinje-Vođa tima procjenjivača; Jedan od inicijatora bratimljenja Bijelog Polja sa turskim gradom Burhaniye; Učesnik je Simpozijuma i obuke TRT državne radio televizije Turske u Antaliji u oblasti novinarstva 2016.; Saradnik Ziraat Banke Crna Gora za oblast procjene imovine; Iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji (malinarstvo) i trgovini; Stručni radovi: Ekonomski razvoj zaštićenih područja Crne Gore, Časopis Nacionalni parkovi, 2009.god; Nacionalni finansijski plan zaštićenih područja, 2011.god; Procjena dobrobiti zaštićenih područja, 2013.god; Ekonomski razvoj zaštićenih područja Crne Gore, Časopis jezerski vrh, Konferencija o zaštićenim područjima Plav, 2023.god. Analize ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske; bankar.me; Jedan od osnivača informativno poslovnog portala crnagoraturska.com; Knjiga ”Tokovi Života” 2019.god; Knjiga ”Ekonomija u islamu” 2020.god.

Related posts

Somerset : Sahranjen Lord Paddy Ashdown

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 464: ”VELEMAJSTORSKA” POSLA

Urednik BiH Info Desk

Slažete li se?: Ovo su mjesta gdje možete pojesti najbolje ćevapčiće na svijetu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment