Kultura

Umjetničku galeriju BiH treba sačuvati da svjetli za sva vremena

banner

 U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu organizuju se mnogobrojne izložbe poznatih i priznatih slikara cijelog svijeta koji rado posjećuju njihove izložbe ljubitelji umjetnosti. Svi oni koji su osjetili dubinu duše slikra znaju koliko slikaru znači otvoriti izložbu sa djelima na kojima su radili možda danima.Svakako je važno sačuvati ovaj „biser“ Umjetničku galeriju BiH , koja je značajna i za cijelu zemlju , te na svaki načoin pomoći da taj „biser“ svjetli u svim danima  i godina koji su pred njom.

Svakako nesmije se dogoditi da bilo kakva finansijska situacija osporava rad galerije, a svakako i svi oni koji se bilo koliko razumiju u svijet umjetnosti i života slikara zasigurno će je pomoći sa svih strana da Galerija radi intenzivno i organizuje izložbe. Umjetnička galerija BiH u posljednje vrijeme radi na promociji svoje kolekcije, a i države BiH. Nakon što je prije mjesec dana u Gradskoj galeriji Bihać predstavila grafike Mirsada Kontantinovića izložbom“Iskorak u mjestu“ , tu istu izložbu prenijeli su prije nekolko dana u Franjevački muzej galeriju Široki Brijeg gdje će biti otvorena do 2.11.2023.

U Galeriji općine Novi Grad otvorili su izložbu asambla Halila Tikveše, takođe iz kolekcije , a u Zagrebu u saradnji sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj u Kulturno Informacionom centru BiH otvaraju izložbu „Život Otisak „poznatog slikara Dževada Hoze , izložbom grafike iz porodične kolekcije, koja je prošle godine predstavljena na ovom Hramu umjetnosti Umjetničkoj galeriji  BiH.

U Umjetničkoj galeriji BiH osim stalne postavke „Galeriji entuzijazma“ do daljnjeg je izložba Gabrijela Jurkića koja je jedna od najposjećenijih izložbi u posljednje vrijeme po svojoj vrijednosti i ljepoti djela. Nemogućnost uživanja u Jurkićevoj najpoznatijoj slici „Visoravan u cvatu“ koju je“ napao „korov Armina Ćosića. U povodu 100 godina rođenja Dobrivoja Beljkašića u pripremi je i izložba „Slikar nemirne urasle“ koja se otvara 26. 10.2023.

U novembru pubilku očekuje izložbu fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastalih u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin , Fojnice , te izložba slikara mostarskog umjetnika Nabojše Dimovskog . Kako ističu iz Umjetničke galerije BiH, kako bi se ove izložbe mogle održati u osvjetljenom i grijanom prostoru Općina Centar Sarajevo pružila je finansijsku podršku.Svakako kako bi rekli mnogi , sve kulturne i obrazovne ustanove bi trebale pomoći ovaj Hram umjetnosti u Sarajevu , Umjetničku galeriju BiH ,da svijetli i osvjetljava sve puteve umjetnicima na svim prostorima.                 

Duška REBIĆ 

Related posts

U SKOPLJU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BOŠNJAKA

Sarajevo: Promocija monografije Primadona

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 63.

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment