Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 509: O DVIJE ZADUŽBINE HAMAN SE ”UKAZUJE” I TREĆA

banner

Piše: Sead Hambiralović

Nekako baš tako. Manje više poznato o zadužbinama Adila Zulfikarpašića i Ismeta Mujezinovića. Pa lijepo, prošle sedmice ”srele” se njihove sjene i ispunile prostrani izložbeni prostor Ismetovog ateljea i kuće u Tuzli, definitivno hram umjetnosti i još ponećega od opšteg značaja. Kapa dole šta su iza sebe ostavili!

POSJETA BOŠNJAČKOG INSTITUTA: Naravno da sam davne godine posjetio Bošnjački institut, razlog više da sretnem Ibru Selmanagića i “utvrdimo” anegdotu sa zvorničke plaže kada smo se kladili ko će brže do topola. Dao mu petnaest metara “fore” ali  nezagrijanom u startu cvaknuo mišić i trka je prekinuta...

 Eh, dobri moji Zvorničani rastjerani na sve strane- Ibro je tu postao “neko” i pozicioniran po mjeri njegovih kvalifikacija. Nakon što mi je sve domaćinski pokazao u njegovoj skromnoj kancelariji- desno od glavnog ulaza, opleli glavno – kad na vrata banu Adil Zulfikarpašić! Prijatelj skoći da me predstavi, srdaćni pozdravi- Ibro da dođe kada isprati gosta i- ode.                                                         

Koje iznenađenje a nije išlo da zamolim za razgovor- postoje neka pravila. I upitam je li u Cirihu dobio pozivnicu za premijeru moje norveške predstave Varfor gråter solen?! Prije svega zanimala kolekcionarska strana i dijasporna iskustva sa našima kad bi mu dolazili. Preteće vrijeme i ne dade se novi susret.

Za razliku od mene Himzo Fazlić, osnivač prvog bosanskog udruženja u Örebru, potom Saveza bh. udruženja u Švedskoj i jedan od osnivača Sabora Bosanaca i Tuzli, sretao se više puta. Razišli se oko pitanja nacionalnog identiteta i svako je nastavio svojim putem.    

PEH OKO SNIMANJA FILMA: Već sa Ismetom ima predpriiča. Pisano kako je sa Marijom lijepo primio moju majku, onda mnogo godina kasnije taj naš kratki telefonski razgovor, onda prijateljstvo sa sinom i najavljeno snimanje filma na relacijama Ljubljana & Tuzla.

I koji peh! Taman da se krene sa probnim kadrovima dva ključna igrača zglajzala- akademik Ismar Mujezinović nezgodno pao i zaplatio bolnice. A producent Robert Andrejaš fasovao koronu.

E pa, ostalo od majke kako treba sa bolesnima- pusti fraze- pored ostalog, ako može biti neke fajde i navio malo sa psihološke strane. Sad film nije prioritet, a neka su pod uzgred u toku da je početak nadopunjen kadrom sa ”Skvera”, a vjerujem zgodno ispasti kraj kako je malešni Ismar “bratski” nešto podijelio sa Ivom Andrićem. Posebno je lijepo uklopljeno ono njegovo šatrovačko “ti-šu”.

ISMAROVI STIHOVI: I obojici pošaljem vedri fotos- istočna strana dnevne: u centru Novo sunce, nastalo u dramatičnim okolnostima u Internationella barngaleri Fredssvampen, do slike još dva ”sunca” (refleksija sa prozora susjedne zgrade), onda još dva švedska eksponata- s početka drugog zida suncokret, ispod medalja GljivaMira, a sasvim ispod pehar koji sam dobio na stonoteniskom turniru u Leirviku. Sasvim slijeva složeno uza zid desetak ”probranih” velikih fotosa sa ljetošnjeg improvizovanog perfomansa na Diviču i vedri Idin osmjeh za ”Bergen Tidende”. Na centralnom dijelu sehara, a na njoj komšijski cvijet iz Zvornika. Taj je detalj oduševio renomiranog umjetnika i stiže brzopotezna poruka: Nad seharom sunce sija da bi filmska zvijezda ruža bila.

Bravo majstore, koji “znak” da je krenulo na bolje. Narednog dana javlja da su ga otpustili iz bolnice, a trebaće 2 mjesca za potpuni oporavak.Valjaće mirovati- u svakom slučaju dobra vijest! Istog dana i od Roberta vedra poruka: njegov ljekar vjeruje da će za nekoliko dana zaključiti bolovanje…

A razlog nepostavljanja spomenutog fotosa jer sam nadošao da se time gubi ”ekskluziva”- biće u planiranoj muzejskoj postavci.

P.S. 

A to u naslovu o mogućoj još jednoj zadužbini ne mogu biti pametan- malo je, premalo sjaja u očima onih koji su u toku GljiveMira- uglavnom se mnogima na licima prvo ”ukazuje” novac i mogu zamisliti koliko se Zulfikarpašić nagledao takvih.

Čast spominjanima Mustafi Tuhčiću, Salihu Kapidžiću, onoj djevojčici sa Diviča i neizbježnom Mehmedu Povlakiću sa Kule. Znam da odozgo sa Kaimijom, mojim ”pobratimom iz prošlosti” ”motre”. Mnogo gore je prošao kada se vratio iz svijeta u svoje Sarajevo i za kaznu dopade moga Zvornika… I – neka prevaga da ne odustanem!­­­­­­­­­­_____________                                                                                                                                                                                       

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja se na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose: Fb grupa BIH DIJASPORA INFODESK ili portal BHDINFODESK. Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

Srbija: Ivan Trifunović prešao na Islam, promjenio ime i postao glavni muftija

Kanton Sarajevo: Od danas na snazi novi Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije

BBC o bosanskom loncu: Nacionalno bosansko jelo i ujedno metafora za raznoliku populaciju BiH koje naseljavaju Bošnjaci, Srbi i Hrvati

Leave a Comment