Društvo Zanimljivosti

Istanbul: Nova džamija zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu

banner

Radovi na izgradnji Camlica džamije u Istanbulu privode se kraju, pa će najveća džamija izgrađena u modernoj Turskoj za vjerske obrede biti spremna za dvije ili tri sedmice.

Riječ je o novoj džamiji koja je smještena na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Reporterska ekipa AA posjetila je gradilište i uvjerila se kako su u toku završni radovi na svim poljima i kako je do otvaranja džamije ostalo svega nekoliko dana.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking.

Čelnik Udruženja za izgradnju i očuvanje džamija i kulture u Istanbulu Ergin Kulunk za AA je kazao kako je kamen temeljac za izgradnju Camlica džamije postavljen 6.augusta 2013. godine, a kako se već danas može reći da je izgradnja kompleksa završena i da su ostale samo pojedine finese za okončanje cijelog projekta.

 

BHDINFODESK

 

Related posts

Kosovo: Džamija i pravoslavna crkva u istom dvorištu (VIDEO)

Editor

U ponoć startala predizborna kampanja, za vlast se bori 30.789 kandidata

Editor

Nakon 15 godina “Marš mira” će prvi put ide preko Kameničkog brda

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment