Kultura

Chicago: Književnik Aleksandar Hemon objavio novu knjigu “Moji roditelji”

Aleksandar Hemon, bosansko-američki književnik s adresom u Chicagu, objavio je novu knjigu “Moji roditelji” u kojoj govori o doseljavanju svojih roditelja iz BiH u SAD i u kojoj se sjeća svoje porodice, prijatelja i djetinjstva provedenog u rodnom Sarajevu.

U novoj knjizi Hemon priča o životu u ratom zahvaćenoj BiH i opsadi Sarajeva, ali i o novim životima koje su njegovi roditelji bili primorani graditi.
“I u ovom, kao i u ranijim djelima, Hemon prikazuje intimne detalje (odgoj majke, fanatično pčelarstvo oca), kao i široku, srceparajuću historiju rodne zemlje – od vladavine Otta von Bismarcka do masakra koji je šokirao svijet. To je priča puna mnogih Hemona, naravno, njegovih roditelja, sestre, ujaka, rođaka, kao i njemačkih okupatorskih snaga, jugoslavenskih partizana, srpskih suradnika rojalista i nekolicine zbunjenih Kanađana”, naveli su iz izdavačke kuće Penguin Random House.

Hemon je došao u SAD 1992. godine, a njegovi roditelji su pobjegli posljednjim vozom iz ubrzo opkoljenog Sarajeva. Zatražili su azil u Chicagu i radili minimalno plaćene poslove. Hemon je tada počeo pisati na engleskom jeziku i postao popularan. Prvu knjigu “Pitanje Bruna” u kojoj govori o izazovima imigrantskog života objavio je 2000. godine. Nakon toga je objavio knjige “Čovjek bez prošlosti”, “Ljubav i prepreke” i “Projekat Lazarus” u kojima se bavio pitanjima stvaranja novog identiteta u novim okolnostima. O svom životu pisao je u memoarima “Knjiga mojih života” koja je izašla 2013. godine u kojoj, između ostalog, govori o teškoj tragediji – smrti svoje kćerke od tumora mozga 2010. godine.

BHDINFODESK

Related posts

OBRAZLOŽENJE DODJELE NAGRADA ŽIRIJA LITERARNOG KONKURSA ZA NAGRADU “ISNAM TALJIĆ”

Editor

Sutra počinje 26. Sarajevo Film Festival

Urednik BiH Info Desk

Ostvario se muzički san repera Emira Emke Bešića: Snimio singl s poznatim bh. reperom Frenkijem

Leave a Comment