Kultura

Washington: Počast bogatom umjetničkom i kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine

banner

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH) i O Mansion drugu godinu zaredom organizuju počast bogatom umjetničkom i kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, organiziranjem večeri za proslavu umjetnosti i glazbe.

Prošle godine je događaj bio posvećen slikaru Mersadu Berberu i zlataru Seadu Sofiću, a ove godine, pored radova Berbera i nakita Sofića, preko 100 prisutnih gostiju moglo je gledati nekoliko desetina umjetničkih djela akademskoga slikara Amira Čizmića uz muziku ADA benda predvođenog Dr. Asimom Haračićem.

O Mansion u Washingtonu, DC, poznato umjetničko prebivalište, bilo je domaćin večeri, gdje je odana počast kritičkom bosanskohercegovačkom slikaru Amiru Čizmiću, uz glazbene nastupe dr. Asima Haračića i benda ADA.

Odabrani radovi Amira Čizmića predstavljeni su na događaju, ali su i na prodaji, kao i sve u O Mansionu, neprofitnoj organizaciji. Prihod od večeri otišao je u misiju ACBiH, koja služi promociji bh. Amerikanaca i jačanju veza između bh. dijaspore sa domovinom, čime se nedvojbeno ojačavaju i veze između BiH i Sjedinjenih Država.

Govorili su Adi Karišik, predsjednik Borda Direktora Muzeja na O street, Ted Saparo, suvlasnik Muzeja na O Street, Adnan Hadrović, predsjedavajući Borda direktora ACBH, Farah Vejzagić u ime ADA benda i Amir Čizmić. Bila je prisutna i Ajla Delkić, predsjednica ACBH, predstavnici Sate Deparmenta, Mirza Pašić, zamjenik šefa misije Ambasade BiH u Washingtonu, DC; ugledni predstavnicu političkog i drustvenog života u DCiju, te mnogobrojni predstavnici bh. dijaspore.

– Ovo je druga godina zaredom da O Mansion i ACBiH organizuju ovaj dogadaj koji očigledno prerasta u tradiciju, rekao je za Oslobođenje Adnan Hadrović, predsjedavajući Odbora ACBiH.

“Prošla je godina bila sjajan uspjeh, i tako smo sretni da ćemo to moći ponoviti u prekrasnim sobama O Mansion-a, jednom od D.C-ovih istinskih umjetničkih blaga.”

 

Piše: Tea Ivanović

 

Related posts

(Video) Prusac – Ajvatovica: Stijena koja čuva naše srce

Editor

Melisa Karić prva studentica Muzičke akademije iz BiH na Univerzitetu Arizona

BHD Info Desk Administrator

SULTAN FATIHOVA “AHDNAMA” POTVRĐUJE DA U ISLAMU NEMA PRISILE

Editor

Leave a Comment