Kultura Muzika

Dua Lipa nova diva svjetske pop scene: Srbi su nas protjerali s Kosova

banner

Britanski The Sun posvetio je značajan prostor ovogodišnjoj dobitnici Grammy i Brit nagrada Dua Lipi, koja je rođena u Londonu 1995. godine, a porijeklom je s Kosova

Britanski list piše da je porodica Lipa morala da napusti Kosovo 1992. godine zbog pritisaka koje je tada doživljavala. Njezin djed Seit Lipa bio je direktor Istorijskog muzeja u Prištini u periodu od 1990. do 1995. godine, a od njega je traženo da prepravlja neke istorijske knjige i fabrikuje istorijske činjenice, što je on odbio, zbog čega se našao na meti tadašnje srpske vlasti.

– Bio je to strašan period za sve. Zatvorene su sve škole i mediji. Svaki akademski građanin je bio na meti. Ljudi su nestajali preko noći. Porodica Lipa je bila u opasnosti zbog toga, zato su morali da pobjegnu – ispričao je britanskim medijima kompozitor i porodični prijatelj Florent Bošnjak.

Dua se rodila u Londonu 1995. godine, četiri godine prije nego što će joj djed preminuti. Njeni roditelji radili su preko dana u kafićima i barovima, a otac je noću odlazio na kurseve u poslovnu školu, dok je majka počela da se obučava za rad u turističkoj agenciji.

Dua je pohađala pozorišnu školu prije nego što se sa porodicom 2006. godine vratila u Prištinu gdje joj je otac dobio posao.

U Prištini je išla u privatne škole, a odrastala je slušajuću muziku svog oca koji je nekad bio član rock grupe Oda. Tako je razvila interesovanje za muziku. Inače, njeno ime na albanskom znači “ljubav” i jednom je priznala da kao mala nije bila sretna zbog toga. – Sada sam ponosna zbog toga, ali dok sam odrastala, sve što sam željela bilo je da se zovem Hana, Sara, Ela… Bilo kako, samo da je normalno. Jer, ovo Dua sam stalno morala da objašnjavam, da ljudima pojašnjavam da sam s Kosova – ispričala je Dua.

Već sljedeće godine se vratila u London u želji da postane muzička zvijezda. Živjela je sa prijateljem i pohađala srednju školu. U isto vrijeme je počela da radi kao model, ali i kao hostesa u meksičkom restoranu i jednom noćnom klubu. Duina porodica se vratila u London 2012. godine i ona se s njima skrasila u kući u Zapadnom Londonu, gdje je živjela do marta prošle godine. 

Godine 2015. godine producenti su čulu njenu obradu pesme “Cocoa Butter Kisses” repera Chensa i ponudili joj da potpiše ugovor s poznatom diskografskom kućom Warner Music.Dvije godine kasnije, pojavio se njen prvi album “Dua Lipa”, na kojem se nalazilo mnoštvo hitova od kojih su se izdvojile pesme “Be The One” i “New Rules”.

Sve ostalo je istorija!

BHDINFODESK

 

Related posts

Online program: Kulturni događaj povodom Dana nezavisnosti Bosne i Herzegovine

Editor

Roman „Unproforsko kopile“ : Jedanaesta knjiga novinara i pisca iz Danske Vezuva Bašića Baše

BHD Info Desk Administrator

Podsjećanje na 2. april Međunarodni dan dječje knjige

Leave a Comment